Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1104105107109110144

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @JoffreyWater To poznám. Ja som alergický na zombíkov a to ich mám vo fantasy šate (nie sci-fi šate) rád. Akonáhle zombík žerie mozgy, je tvorený vírusom ši nákazou, môže sa penášať, sú to hordy a je bez kontroly, príde mi to bezduché. Fantasy služobníci černokňazov mi prídu ako lepší materiál. Pritom zombifikácia sa tuším v literatúra používala ako trest pre tých, ktorí urazili černokňazníka, keďže smrť by bola príliš malým trestom. Doživotná služba dostačujúcim.
  • Gepeto napsal(a):

@JoffreyWater Teoreticky slovenské fantasy.

Preco teoreticky?
  • @Gepeto Já mám zase rád upíry jako zvrácené, zlé, chladnokrevné služebníky zla, ne jako přeslazené, přiteplené šamponky ze kterých je vlhká každá malá pizda. Zombie apokalypsy typu resident evil nebo walking dead mě moc nebaví, ale nic proti tomu nemám.
    @Hildegarda Pretože neviem, či to písal priamo po česky, alebo je to ešte jedno z diel, ktoré boli až preložené. Je otázne, či pod česká fantasy myslíš Fantasy českého autora alebo Fantasy prvotne vydaná v originálnom jazyku českom.
  • @Gepeto pisal to priamo po cesky, kvoli tomu, ze nas trh je pre neho prilis maly. Kazdopadne je to Slovak, takze pre mna slovenske fantasy, ale chapem, ak to niekto povazuje za ceske fantasy, kedze Cesko bolo prvotnym trhom
  • Hildegarda napsal(a):

@Gepeto pisal to priamo po cesky, kvoli tomu, ze nas trh je pre neho prilis maly. ...

A slovensky to je prý ještě lepší. :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @JoffreyWater A Interview s upírem, popřípadě celou sérii od Anne Rice znáš?
  • @Everett_Young Neznám, mokrý sen puberťaček nebo něco kvalitního?
  • @JoffreyWater Zatím jsem četla jenom Interview samotné a bylo to takové melancholické, YA to rozhodně není.
  • Vena napsal(a):

@johnytopinka

Ano, premyslel jsem, ze mu napisu. Ale prvni si prectu The Name of the Wind at mam taky nejakou zmenu, za minuly mesic jsem precetl pulku Sandersonovy bibliografie, tak bych se taky rad ted presunul na neco jineho. Navic bych si ted mel hledat diplomku, takze s knizkami od Sandersona, ktere jsou fakt tezke prestat cist jakmile je clovek rozecte, bych mel pro svoje dobro na chvili prestat :)

http://www.tor.com/blogs/2014/08/stormlight-archive-scene-after-words-of-radiance
    Scéna s Jasnou.

Už si četl tu scénu z třetí knížky s Kaladinem?
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 9. srpna 2014
    @johnytopinka Ano, cetl jsem uz oboji.
  • Dočetl jsem Cestu králů a ten závěr byl vážně strhující. Nevíte, kdy bude přeložena druhá kniha?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Henky jak znám talpress tak za dlouho.
  • Jaro 2015, psali na facebooku. Ty máš to čekání ještě dobrý, ale vezmi si lidi, co na to čekali od roku 2010 :-D
  • To jo...proto ty série tak nerad čtu, je to ubíjející :wall: To máme deset dílů po pěti letech....hmmm to mi nepříjde jako moc dobrá vyhlídka, že bych se měl dožít konce série =D
  • Stones Unhallowed je plánované na Vánoce 2015, takže tak zle bych to neviděl a Sandy už několikrát řekl, že má v plánu je vydávat 18-24 měsíců po sobě. Krom toho mezi nimi píše i jiné knihy (třeba Steelheart je výborné).

Hold je třeba si uvědomit, že každý autor není stejný prasák jako Marťa a nenaplánuje si základní linii příběhu. Sandy má rozplánovaných všech deset knih, ví přesně, co se stane. Takže vůbec nemusí jako Marťa rozvazovat Mereenský uzel, který se v knize ani neobjeví :D

Jo a podle mého skromného názoru by Marťovi k vyřešení uzlu (setkávání hlavních postav) stačilo, kdyby prostě nepojmenovával kapitoly podle postav, ale jenom je čísloval (nebo jim dával úplně jiné názvy). Pak by jednoduše mohl v jednotlivých kapitolách bez problémů přeskakovat od postavy k postavě.

Takže tak. Ještě jsem našel zajímavou informaci, že první kniha ASoIaF měla končit Rudou svatbou, a kdo četl Kolo času, tak (Spoiler ze Srdce zimy)
    očištění Saidínu mělo proběhnout v druhé knize a Oko světa mělo končit tak, že Rand získal Callandor

Holt Jordy byl taky "zahradník" jako Marťa.

Jinak Sandy říká, že knihu pojmenuje Stones Unhallowed, když jí stihne dopsat ještě než Pat Rothflus vydá Doors of Stone, jinak bude muset dát jiný název (možná Skybreaker). Já doufám, že to stihne, protože SH se mi líbí.

Teď ještě, aby Whelďa nakreslil pěknou obálku. Viděli jste první verzi na WoR? Fuj.

Pro srovnání tady a tady.
  • K omu zakončení RW je tady pro někoho možná celkem zajímavé rozpitvání prvních 3 knih: http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?f=108&t=8492&start=630
    upraveno 9. srpna 2014
    ...protože Martin učinil Jona hlavním vypravěčem linie Ledu. To je úloha tak zásadní, že je jako jedna z mála postav opravdu nenahraditelný. Asi jako v Morrowindu; pokud by Jon zemřel, zjeví se Martinovi v computeru něco jako tohle:
    With this character's death, the thread of prophecy is severed.
    Restore a saved game to restore the weave of fate,
    or persist in the doomed world you have created.
    =D
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    JoffreyWater napsal(a):

Jinak nevíte o nějakém kvalitním českém fantasy? Já totiž o žádném nevím.

Žamboch není špatnej, zkus Baklyho nebo Koniáše.

• @Thorar Určitě zkusim, díky.
  • @JoffreyWater
    Doporučuju Stín modrého býka od Medka a Vrbenské nebo Útesy křiku od Mosteckého.
  • @JoffreyWater Doporucejem antologiu Legendy ceske fantasy. Su tam poviedky od viacerych spisovatelov. Staci si vybrat svoj styl a potom si vyhladat knihy daneho autora.
  • Dík všem, mám z čeho vybírat :D
  • A když jsme u toho Medka, tak Archimagos taky nebyl špatný. Ale Stín modrého býka je lepší o tom žádná.
  • Čtu teď náhodně vybrané Igelitkové pivo (Mikko Rimminen) a jsem z něj nadšená. Pokud si potrpíte na epický děj plný zvratů, tak vás to asi nezaujme, i když "děje" se tu pořád něco. Mě na něm baví nápadité, barvité, strhující a zábavně neotřelé popisy situací, kdy se zrovna nic neděje. Ta kniha mě prostě nutí stále se pochichtávat :D Dobře napsaná i přeložená (řekla bych, finsky neumím, ale je vidět, že si s tím překladatel pohrál).
    "Na druhé straně ulice ve třetím patře domu, který vypadal jako po bombardování, seděla černobílá tlustá kočka a dívala se na všechno svrchu tak klidně, že si o ní člověk musel pomyslet, že má buď železné sebevědomí, nebo přinejmenším bezpečnostní řetízek."
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Tak jsem dočetl Strach moudrého muže a musím říct, že mě to dokonale vtáhlo a už se nemůžu dočkat, až Rofthus vydá 3 díl. Kroniku královraha dpravdu doporučuji všem. :-)
  • @Riokai povídej, co se ti nejvíc líbilo a jaké postavy sis nejvíce oblíbil?
  • @Riokai aby bolo jasné, správna odpoveď je Devi ;-)
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 28. září 2014
    @Riokai Tak to nejsi sam :)

(Strach moudreho muze) Mimochodem by me zajimalo, jak se Rothfus vyporada s Cthaeh. Prijde mi, ze kniha kvuli nemu nemuze dopadnout dobre :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Nemluvte o Rothfussovi, nebo se zase začnu třást, klepat a slintat, protože nutně potřebuju poslední díl hned teď!!!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.