@derfel Highlander je jeden z filmů, co formovali moje dětství! Ovšem mým top hrdinou zde byl Connery - vlastně to bylo poprvé, co jsem ho "pro sebe" objevila. Hlavní záporák je z dnešního pohledu trochu úsměvný, ale když unesl auto se stařenkou a hlasitě si s Frankem Sinatrou zpíval New York New York, muselo to být v 80. letech sakra rebelské. Super bylo, když jsem na VŠ sehnala film na DVD a koukali jsme na něj v originále. Scéna, kdy za Kurganem přijde prostitutka a říká mu: "Hi, I am Candy!" v českém dabingu nemá možnost vyniknout. (V originále padouch odpovídá: "Of course, You are!" v češtině dramaticky zavrčí: "To ti rád věřím.") A účes hlavní hrdinky... hned se nostalgicky přenáším do minulosti :-).
Tenhle projekt se formuje už asi 10 let. Kdysi to chtěl zfilmovat Scorsese a jak tak sleduju Scottovu formu za poslední roky, byl bych radši, kdyby to natočil on. Z traileru to vypadá, že samozřejmě akcent bude danej na ženskej úhel pohledu, což je dobově i obsahově nesmysl (rozhodně není nepochybné, že paní Marguerite mluvila pravdu a Le Gris byl vinen), ale holt 21. století má na věci svůj pohled.
K traileru: Doufal jsem, že film právě nabídne nejednoznačné stanovisko k vině a nechá diváka trochu v nejistotě, ale to se nezdá. Nevypadá to špatně, ale ta přilba a některé další detaily jako hlášky, které evidentně patří do 21. století a ne do 14. to dost kazí.
@derfel O tom údajném svědectví odsouzeného zločince, který se ke znásilnění paní Marguerite měl přiznat vím, ale kronikáři, kteří to vyprávějí, neuvedli zdroj a taky se to objevilo až mnohem později.
Klíčový zdroj pochybností o Le Grisově vině je hlavně problematický časový snímek zločinu, už si přesně nepamatuju podrobnosti, ale on se ještě v noci objevil na jiném hradě asi 50 mil jinde od hradu, kde měl zločin spáchat. A to v zimě s hlubokými závějemi, takže logicky se hájil tím, že to není možné stihnout. Taky paní Margueritu měl navštívit ne sám, ale s několika sluhy a Marguerite je obvinila, že mu v jeho činu pomohli. Ti jako lidé nízkého původu byli vystaveni mučení, ale všichni torturu přestáli ani jeden z nich se k ničemu nepřiznal, všichni trvali na nevině svého pána. Carrouges a jeho žena měli navíc docela dobrý motiv se Le Grisovi pomstít, protože před časem s ním měli majetkový spor, který Carrouges prohrál. Na druhou stranu, Le Grisův obhájce Le Coq, tehdy považovaný za nejlepšího právníka Francie, sám o Le Grisově nevině pochyboval. Každopádně fakt doufám, že to pojmou tak, že představí známá a jistá fakta a interpretaci nechají na divákovi. V tom traileru mi přijde, že tam titulky jako "one woman defied the nation" a hlášky typu "pravda nic neznamená, jen moc mužů" nebo jak to tam přesně bylo vůbec nepřipouštějí pochybnosti a evokuje to situaci nebohhé ženy ve světě mužů (ve skutečnosti její tvrzení bylo považováno za velmi hodnověrné a v zásadě nikdo kromě pochopitelně samotnémo Le Grise ho zásadně nezpochybnil a už vůbec ne proto, že to říká "jen žena" nebo něco podobného.
Našel jsem ten článek a je od Jiřího Kováříka asi zkacená verze z jeho knihy Historie evropských duelů a šermu. Le Gris měl dělat šenka u hraběte co to v první "instanci" vyšetřoval a cesta od paláce kde dělal šenka k hradu kde mělo dojít ke znásilnění zhruba 35 kilometrů ( devět francouzských mil) - tam i zpět. Takže čiště teoreticky dle článku to možné bylo.
O-ou, opožděně jsem zjistila, že Super Troopers od Broken Lizard, které jsem na VŠ milovala, mají druhý díl a celá natěšená si ho pustila. Neměla jsem to dělat, jen jsem si zpětně zkazila jedničku...
Palec rozhodně nahoru, protože moje výhrady se týkají jenom detailů. Prostředí by přece jenom víc mělo připomínat Polsko než Německo, ale OK, zaklínačský svět je inspirovaný celou střední Evropou (a Evropou obecně). Taky se Sapkowskiho elfy to není tak jednoduché, že to jsou jenom chudáci oběti (jsou rozhodně v "šedém" teritoriu), ale to je v tomhle filmu opravdu jenom hodně vedlejší. Zpracováním a krvavostí tenhle animák hodně připomíná Castlevanii, Vesemir je fajn a má větší komiksové schopnosti než Geralt (:D) a příběh o pádu pyšných Zaklínačů je rozhodně nosný. A především témata jsou typická pro Sapkowskiho. Předsudky jakoby z našeho světa, krutost a tudíž křivda, zaslepené kopání za vlastní zájmy, což vede až ke konfliktům, které všechny přivedou do neštěstí.
Komentáře
doporučuji, je to i na netflixu
:-| ten příběh znám a tohle se mi moc nelíbí
proč přilbice nemají polovinu hledí?
K traileru: Doufal jsem, že film právě nabídne nejednoznačné stanovisko k vině a nechá diváka trochu v nejistotě, ale to se nezdá. Nevypadá to špatně, ale ta přilba a některé další detaily jako hlášky, které evidentně patří do 21. století a ne do 14. to dost kazí.
Klíčový zdroj pochybností o Le Grisově vině je hlavně problematický časový snímek zločinu, už si přesně nepamatuju podrobnosti, ale on se ještě v noci objevil na jiném hradě asi 50 mil jinde od hradu, kde měl zločin spáchat. A to v zimě s hlubokými závějemi, takže logicky se hájil tím, že to není možné stihnout. Taky paní Margueritu měl navštívit ne sám, ale s několika sluhy a Marguerite je obvinila, že mu v jeho činu pomohli. Ti jako lidé nízkého původu byli vystaveni mučení, ale všichni torturu přestáli ani jeden z nich se k ničemu nepřiznal, všichni trvali na nevině svého pána. Carrouges a jeho žena měli navíc docela dobrý motiv se Le Grisovi pomstít, protože před časem s ním měli majetkový spor, který Carrouges prohrál. Na druhou stranu, Le Grisův obhájce Le Coq, tehdy považovaný za nejlepšího právníka Francie, sám o Le Grisově nevině pochyboval.
Každopádně fakt doufám, že to pojmou tak, že představí známá a jistá fakta a interpretaci nechají na divákovi. V tom traileru mi přijde, že tam titulky jako "one woman defied the nation" a hlášky typu "pravda nic neznamená, jen moc mužů" nebo jak to tam přesně bylo vůbec nepřipouštějí pochybnosti a evokuje to situaci nebohhé ženy ve světě mužů (ve skutečnosti její tvrzení bylo považováno za velmi hodnověrné a v zásadě nikdo kromě pochopitelně samotnémo Le Grise ho zásadně nezpochybnil a už vůbec ne proto, že to říká "jen žena" nebo něco podobného.
Why? =D
Rozebírá tam spíš celkově souboje z dobového hlediska, ale ten začátek je krásný výtlem.
To sehrání scény z traileru taky pobavilo.
A líbí se mi ten detail o tom, kdy se začala používat bariéra na kolbišti.
Jo, to o šraňkách bylo zajímavé, to jsem nevěděl.
(Klasika se mi líbí víc, ale třeba si zvyknu.)
Aneb když nadšenci jsou lepší než profesionální filmaři. Pravda, u nás ta laťka není vysoko, ale to by se nemělo ztratit ani za jiných okolností.
https://www.csfd.cz/film/817850-zaklinac-vlci-sen/prehled/
Palec rozhodně nahoru, protože moje výhrady se týkají jenom detailů. Prostředí by přece jenom víc mělo připomínat Polsko než Německo, ale OK, zaklínačský svět je inspirovaný celou střední Evropou (a Evropou obecně). Taky se Sapkowskiho elfy to není tak jednoduché, že to jsou jenom chudáci oběti (jsou rozhodně v "šedém" teritoriu), ale to je v tomhle filmu opravdu jenom hodně vedlejší. Zpracováním a krvavostí tenhle animák hodně připomíná Castlevanii, Vesemir je fajn a má větší komiksové schopnosti než Geralt (:D) a příběh o pádu pyšných Zaklínačů je rozhodně nosný. A především témata jsou typická pro Sapkowskiho. Předsudky jakoby z našeho světa, krutost a tudíž křivda, zaslepené kopání za vlastní zájmy, což vede až ke konfliktům, které všechny přivedou do neštěstí.