Hobit
Novozélandský režisér Peter Jackson se bude podílet na psaní scénářů ke dvěma dílům filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit.Podle hollywoodského tisku se pod scénáři, na kterých se již začalo pracovat, podepíše i režisér obou snímků, Mexičan Guillermo del Toro.
Jackson má filmy, na jejichž realizaci se dohodl s hollywoodskými studii New Line Cinema a MGM, také produkovat. Natáčet by se měly na Novém Zélandu, kde vznikala i slavná filmová trilogie Pán prstenů, a jejich dokončení je plánováno na léta 2010 a 2011.
Podle studia New Line Cinema bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.
Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a New Line Cinema, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.
Po natočení trilogie Pán prstenů, kterou Jackson režíroval, se totiž soudil se studiem o údajné nevyplacené podíly na zisku. Trilogie vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal 11 Oscarů, včetně ceny za režii pro Jacksona.
Těšíte se? Já strašně. 8) :!:
Zvláště na ten druhý film. :idea:
Komentáře
Jo a ta bílá rada, neměla náhodou víc členů?
Hobit:
Rozšířené verze se taky nemůžu dočkat. Chce to delší úvod a víc hádanek :D
Ale aby som ho spoznal, na tom som moc čerstvý, čo sa týka Tolkienovej série.
Obrázok pekný, iba z toho opisu v Hobitovi som to pochopil tak, že sa premenili na balvany, nie na sochy. Teda balvany v takých polohách. Napr., že tu z balvanu čosi vytŕča a to mala byť ruka. Teda minimálne tí dvaja sa vraj stali balvanmi, toho tretieho som si predstavoval normálne ako sochu (tda až po ráne, nie ešte keď bol živý trol/zlobor/čokoľvek v inom preklade)
Režie Po zhlédnutí filmu jsem přemýšlel, zda by to jiný režisér natočil lépe. První co mě napadlo - samozřejmě. Je to ale pravda? Kolik bylo v poslední době natočených lepších velkofilmů s tématikou mytologie, fantasy? Petersen není špatnej režisér ale Troja se mu zrovna dvakrát nepovedla, Titáni průšvih, nový Barbar Conan taky slabota. I když Hobit nebyl dokonalý a mnozí nad ním ohrnují nos, tak pořád výše zmíněné filmy notně převyšuje. Přesto bych se chtěl Petera na něco zeptat. Proč ta šíleně dlouhá stopáž a zbytečné scény? Copak nevíte, že nastavovaná kaše není úplně ta nejchutnější? Nestačilo by 120 minut hutnějšího děje? A proč ty neustále pády desítky metrů hluboko, kutálení se z příkrých svahů, bortící se mosty a skalní římsy, popírání zákonů zdravovědy, fyziky a logiky? To mi vadilo už u LOTRA. Nemáte pocit, že tyhle rádobyhusťácký akční scény jako vystřižené z béčkových filmů pro puberťáky váš film degradují a sráží dolů?
U mě za tři.
Výprava Jednoznačně největší devíza filmu. Nádherné prostředí Nového Zélandu opět funguje jak magnet. Kulisy a animace trpasličích měst, Kraje a Roklinky jsou opravdu povedené.
Jednička s hvězdičkou.
Kamera Taky zaslouží potlesk. Podobně jako v LOTROVI chvílemi vyvolávala závratě a jindy zase dojetí. Jedinej, možná nezaviněnej problém byl v tom, že všechno už tu bylo a to rovnou třikrát. Jedna mínus.
Hudba Celkem pochopitelně převzatá z LOTRA, takže opět nic překvapujícího, ale nové trpasličí téma se mi líbilo natolik, že jsem si ho ještě doma pobrukoval. Jednička.
Kostýmy a masky Na jednu stranu se mi různorodost trpasličí party líbila. Na druhou mě ale nutila zapomenout, že se jedná o trpaslíky. Kili, Fili, Ori, Bofur a Thorin jsou sympaťáci ale ne trpaslíci. Taky nám trpaslíci i hobiti oproti LOTROVI vyrostli. Vedle Gandalfa a elfů vypadali, že mají v průměru tak 155 cm. Skřeti zase vypadají směšně a ani ti největší tvrďáci nebudí respekt. Azog je snad členem emo hnutí. Proč má všude po těle jizvy? Navíc vypadá, že ho snad uplácali z modelíny, hlavně ve spojení s tou protézou v podobě kuřecího hnátu - zřejmě známka punku. U mě za tři.
Herci. Dobrý výběr. Freeman jako Bilbo excelentní, Armitage dodal Thorinovi vznešenost, zachmuřenost a tvrdost, McKellen dle mě hrozně přehrává (ale možná je to jen můj pocit), Serkis jako Glum opět parádní, herci ve vedlejších rolích celkem v pohodě.
U mě za dva.
Co říct na závěr. Asi použiji slova Jarka Nohavici z jedné jeho písně: "mohlo to být lepší, nebylo to špatné".