Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
11011121416

Komentáře

• upraveno 1. srpna 2012
    Myslím, že city Tywina pro Jaimeho přeceňuješ, jako dědice měl pořád ještě Tyriona. To samozřejmě nic nemění na tom, že pustit Jaimeho byla blbost.
    Myslím, že je nepřeceňuji. Tywin rozhodně neviděl v Tyrionovi dědice. Pro něj byl dědicem Jaime a myslím, že o něj měl strach podobně, jako se o něj bál v Králově přístavišti během Robertovi rebelie. Sam o tom v knize mluví.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 1. srpna 2012
    Renly byl z pohledu Stannise uchvatitel trůnu. Stannis byl z Renlyho pohledu uchvatitel trůnu. A teď babo raď.
    brbr napsal(a):

Nevada napsal(a):

brbr napsal(a):

Přemluvila neda, aby vzal pobočníkování..... a tak to všechno začalo.

Jako když ho přemluvila, aby se pokusil zachránil svého krále? Těžký zločin, fakt že jo.

Ji ale vůbec nešlo o Roberta, ale už se viděla jako matka královny. "Och Nede, Joffrey je následník trůnu, oh Nede, to nemůžeš Sanse udělat, bude z ní královna." Tady se chovala jako slépka.
    Nj, že se nestydí. Kdo by chtěl mít dceru královnou, žejo! Moment... Tywin Lannister, Mace Tyrell, Doran Martell. Ale máš pravdu. Fuj, pipky jedny.

Tohle byl konečný impuls proč Catelyn přemlouvala Neda, aby se vydal na jih:
    „Lysa je impulzivní, to ano, ale tento dopis byl pečlivě promyšlen, chytře ukryt. Věděla, že kdyby padl do špatných rukou, znamenalo by to pro ni smrt. Jestliže tolik riskovala, musela mít víc než pouhé podezření.“ Catelyn pohlédla na svého manžela. „Nyní už skutečně nemáme na výběr. Musíš se stát Robertovým pobočníkem. Musíš s ním odjet na jih a dozvědět se pravdu.“
    Okamžitě viděla, že Ned dospěl k jinému rozhodnutí.

...
    Catelyn by se k němu nejraději rozběhla, ale věděla, že v tu chvíli ho nemůže vzít do náruče. Nejdříve musí Ned vyhrát bitvu sám se sebou, kvůli jejich dětem. „Říkáš, že Roberta miluješ jako svého bratra. Nechal bys svého bratra obklopeného Lannistery?“
    Po téhle scéně se Ned definitivně rozhodl jet.
    upraveno 1. srpna 2012
    Tyrion je hned ve Hře o trůny vzteky bez sebe, když zjistí, že Tywin už Jaimeho odepsal. Tywin je pragmatik. Dokud před sebou Jaimeho neuviděl, tak s ním dál nepočítal (IMHO samozřejmě).
  • upraveno 1. srpna 2012
    Tywin je pragmatik.
    Je pragmatik, ale je i otec.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Chmur napsal(a):

Tywin je pragmatik.
    Je pragmatik, ale je i otec.
    Proto chtěl svoji dceru přes její protesty znova provdat nebo Tyrionovi spal s milenkou ;)
  • upraveno 1. srpna 2012
    Chápu, že byla zdrcená žalem, ale propustit Jaimeho byla opravdu naprostá debilita. Spolehnout se na slovo Lannisterů? To je šílený. Navíc mohla i přes bolest tušit, že to nebude tak snadné ho dostat do Králova přístaviště. Vždyť to byl největší trumf Roba. Kdyby měli Jaimeho, tak jsem přesvědčen, že by se žádná Rudá svatba nekonala.

já bych ho asi pustila taky

Jak řekl jamie Cersei: "Matky. Všechny jste šílené. Porody vám deformují mysl."
  • upraveno 1. srpna 2012
    Souhlasím, že Tywin neviděl v Tyrionovi dědice. Dokonce mu to explicitně řekl: "Skála nikdy nebude tvoje" :-)

Ale byl i otec. Nechtěl ho nechat popravit. A furt to byl Lannister, sehnal mu jako důstojné sídlo Zimohrad.
    upraveno 1. srpna 2012
    Stejně tak řekl Jaimemu, že už není jeho syn, když si vybral být velitelem Královské gardy. Tywin není typický otec. Na své děti (myslím dvojčata) je spíš hrdý, než že by je miloval. V Jaimem vidí sám sebe a pokračovatele rodu, v Cersei vidí dobrý obchodní artikl a způsob jak posílit moc rodu.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Tywin věděl, že je Cersei vdaná, Jamie v gardě a stejně sehnal Tyrionovi Zimohrad a Sever. myslím, že to nebyl žádný přechodný výbuch vzteku. On mu prostě chladně sdělil, že lannisterskému sídlu vládnout nebude.
  • upraveno 1. srpna 2012
    no, já myslim, že je typický šlechtický otec z dob středověku, neměřte ho podle dnešních měřítek.
    Navíc si uvědomte, že byl 20 let v KL, zatímco mu rostly děti, on je de facto až zas tak nevychovával...

A co se Cat týče - to bude asi jiným uvažováním mužů a žen, jak tak na to koukám...
    zatímco my považujeme Catelyn za slípku, co svým totálně šíleným jednáním hodně způsobila pád Robba, tak slečny, ženy považují její jednání za typický příklad skvělého mateřského pudu a lidství a tím pádem tleskají (jestli to správně chápu)
    no, to se holt asi neshodnem, ale aspoň už chápu, proč ženy doporučují do partnerství Catelyn, zatímco většina z nás ji zuřivě odmítá...
    (nemyslím jen zde, ale pár známých, co to čte, pro ni taky nemá moc lichotivých označení)
    :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 1. srpna 2012
    Stark z hor: Já Catelyn ráda nemám, ale čím způsobila pád Robba? Dula do něj, to ano, ale já si stejně myslím, že svůj pád způsobil on sám.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Stark z hor: Catelyn nikdo netleská, ale ten odpor k ní na druhou stranu moc nechápu. Robbovi sice její jednání uškodilo, ale uškodil si i sám a k RW vedlo daleko víc okolností než jenom to, že Catelyn pustila Jaimeho. Jak jsem zmínila výš, Tywin by do toho IMHO šel tak jako tak.

Tyna: Prej sehnal Tyrionovi Zimohrad :D Seveřani si dovolují nesouhlasit, už jsem ale několikrát zmiňovala, že tohle Tywin vůbec nechápal.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Pozor, já neřek, že by to byla jen její chyba, podle mě je to půl na půl - Robb a Cat - on odvál Freye, ona Karstarky - a tím pádem se na to někteří další taky vybodli, přece nebudou bojovat prohranou válku
    ;)
  • upraveno 1. srpna 2012
    Stark z hor: Ostatní - myslíš Bolton. I když je otázka, jestli by Robb svoje vazaly za nějakou dobu znova nezatáh do války (hodně dlouho by to ale asi nehrozilo).
  • upraveno 1. srpna 2012
    Stejně tak řekl Jaimemu, že už není jeho syn, když si vybral být velitelem Královské gardy.
    Řekl to v hněvu. Lidi prostě takové věci říkají. Zabiju tě, nenávidím tě atd. Přitom to nemyslí vážně. Tyrion tvrdil Jaimeme v hněvu, že zabil jeho syna. Kdyby za ním Jaime přišel s tím, že si to rozmyslel, určitě by mu rád přenechal rodové sídlo.
    Jak jsem zmínila výš, Tywin by do toho IMHO šel tak jako tak.
    Můj názor je že ne, ale pravdu se už asi nedozvíme. Jedině že bys napsala Georgovi.

Já proti Cat v podstatě nic nemám. Její chování chápu, ale to neznamená, že to bylo zrovna chytré.
    upraveno 1. srpna 2012
    Rudá svatba by se odehrála, i kdyby Jaime seděl pořád v kobce v Řekotočí. Tywin to plánoval už v době, kdy o Jaimeho propuštění ještě nevěděl, jestli se nepletu.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Nevada: Se Sybel Kořenářkou si určitě posílal psaníčka už předtím ;)
  • upraveno 1. srpna 2012
    zatímco my považujeme Catelyn za slípku,
    Ale a tom není nic divného, co svět světem stojí, mají potvory a grázlíci velkou přitažlivost pro opačné pohlaví. Hodné holky a spolehliví kluci bývají považováni za nudné. Proto v těch správných je kus potvory a grázlíka :-) Akorát se pak nikdo nesmí divit, že vztah s takovou Ašou by byl krapet namáhavější než s Catelyn.
    upraveno 1. srpna 2012
    svoa00 napsal(a):

Nevada: Se Sybel Kořenářkou si určitě posílal psaníčka už předtím ;)

Rozhodně.

Ale zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdyby při obléhání Řekotočí měl Brynden Tully ještě Jaimeho pod zámkem. Jestli by ho při (úspěšném) útoku na hrad dal popravit.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 1. srpna 2012
    Nevada napsal(a):

Tyrion je hned ve Hře o trůny vzteky bez sebe, když zjistí, že Tywin už Jaimeho odepsal. Tywin je pragmatik. Dokud před sebou Jaimeho neuviděl, tak s ním dál nepočítal (IMHO samozřejmě).

Ja len opravím, že Tyrion nebol vtzeky bez sebe, Tyrion sa na tom vduchu zasmial a pomyslel si "Jo, takhle to je.. Takže tys už Jaimeho odepsal, viď?"
    Tyna napsal(a):

Chápu, že byla zdrcená žalem, ale propustit Jaimeho byla opravdu naprostá debilita. Spolehnout se na slovo Lannisterů? To je šílený. Navíc mohla i přes bolest tušit, že to nebude tak snadné ho dostat do Králova přístaviště. Vždyť to byl největší trumf Roba. Kdyby měli Jaimeho, tak jsem přesvědčen, že by se žádná Rudá svatba nekonala.

já bych ho asi pustila taky

Jak řekl jamie Cersei: "Matky. Všechny jste šílené. Porody vám deformují mysl."
    To, čo spravila Cat sa úplnú blbosť nepovažujem, ale na druhú stranu by som to nespravil (nie som síce matka). Jaime bol skvelé eso v rukáve, ktorým Robb ukazoval, že sa levov nebojí... A lev mu ,,zdrhol" :P
    Tyna napsal(a):

Tywin věděl, že je Cersei vdaná, Jamie v gardě a stejně sehnal Tyrionovi Zimohrad a Sever. myslím, že to nebyl žádný přechodný výbuch vzteku. On mu prostě chladně sdělil, že lannisterskému sídlu vládnout nebude.

Ja byť Tyrionom tak to prijímem a ešte si nechám hovoriť Ľadový lev :D
  • upraveno 1. srpna 2012
    Nevada: Brynden Jaimem pohrdá - udělal by to, protože už by mu Jaime byl k ničemu.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Když o tom tak přemýšlím, co udělala Catelyn špatně.

1) Poradila Nedovi, ať jde do Králova přístaviště (nuž ano, mohla za ta léta vědět, že manžel je trouba, co si nechá useknout hlavu)

2) Nechovala se hezky k Jonovi (eeee, není telepatka, neviděla mu do hlavy jako my a neviděla jaký je to uberklaďák, logicky se bála scénáře Domeric Ramsey, a taky)

3) neprohlídla Malíčka (a kdo ano?)

4) Zajala Tyriona (kdo by to neudělal, když jí její nejlepší kamarád prozradil, že si objednal vraždu jejího syna)

5) Pustila Jamieho (pardon, že nejedná úplně logicky někdo, kdo právě zjistil, že jeho zraněnému a tříletému synovi, které nechal doma samotné, usekl hlavu někdo, koho považovali za přítele)

mezitím zachránila Branovi život, doručila Nedovi zprávu, vyjednala Robbovi sňatek, vyjednávala s Renlym a sehnala si Brienne

Hodnotit chyby Cat je typické "po bitvě každý generálem". To už mi připadá hloupější geniálnístratég Tywin, který za víc než dvacet let nestačil poznat svého syna a skončil se šípem v břiše.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Branislav 'Gepeto': Tyrion by si moh říkat pán Zimohradu a dokonce by si tam nakonec moh hřát zadek. Nebyl by to víc než titul, když by ho nepřijali seveřnský lordi a to by nepřijali. Třeba Jan Lucemburský byl taky "polský král".
  • upraveno 1. srpna 2012
    Ja byť Tyrionom tak to prijímem a ešte si nechám hovoriť Ľadový lev :D
    já taky .-) A ještě bych Sanse být Tyrionem navrhl, že naši synové mohou nést jméno Stark. Získala bych si Sever, teda ne já, Tyrion, on by to uměl, a zbytek famílie by dostal psotník.
  • upraveno 1. srpna 2012
    První chybou sladké Cat bylo zajmutí Tyriona, čímž rozzuřila Lannistery, následkem čehož přivedla do nebezpečí svého muže a děti.

• upraveno 1. srpna 2012
    svoa00: Třeba by to zvládnul. S vnukem Neda Starka v náručí. Jan Lucemburský byl možná polský král, ale Karel IV byl Otec vlasti....

Já bych si na něj vsadila :-)
  • upraveno 1. srpna 2012
    skelet napsal(a):

První chybou sladké Cat bylo zajmutí Tyriona, čímž rozzuřila Lannistery, následkem čehož přivedla do nebezpečí svého muže a děti.

Už se to tu řešilo několikrát. Cat nikoho nerozzuřila, Tywin sbíral vojsko už předtím. A čti příspěvky ostatních, Tyna už řekla, že je to hodnocení generála po bitvě.
  • upraveno 1. srpna 2012

Vraha svého syna? A ty bys ho nechal jít a ještě bys mu zamával?

Jestli byla něco chyba, tak odejít k Lyse. Jenže to zas Cat nemohla vědět, že se sestra zbláznila. na Sever by to nestihla, ale mohla se stočit k Řekotočí.

GRRM ji provedl pěkně trnitou cestou. To jen my teď vidíme její chyby. Generálové po bitvě...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. srpna 2012
    skelet napsal(a):

To už tu taky bylo mockrát. Zajetí Tyriona nemělo se začátkem války nic společnýho. Válka začala proto, že Tyrellové chtěli dohodit Robertovi Margaery a zapudit Cersei. Proto začal Hora plundrovat, aby vylákal Neda k trestný výpravě a zajal ho. Naopak to, že Cat zajala Tyriona vedlo k tomu, že Ned se utkal s Jaimeho vojáky (Jaime o plánu tatíčka nevěděl), zlomil si nohu a výpravu nemohl vést, takže přesně naopak mu to minimálně poskytlo šanci nenechat se zajmout.
  • upraveno 1. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

svoa00: Třeba by to zvládnul. S vnukem Neda Starka v náručí. Jan Lucemburský byl možná polský král, ale Karel IV byl Otec vlasti....

Já bych si na něj vsadila :-)

Myslíš, že by zvládnul získat si seveřany po tom, že jeho rod stál za smrtí jejich lorda, jeho ženy, jeho syna i jejich vlastních příbuzných... Jo, kdyby se Tyrion modlil k starým i novým bohům, tak by na Zimohradě vydržel možná i dva týdny :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.