A posledný komentár to (aspoň zatiaľ) uzavrel s tým, že by to zničilo mimoriadne dobre napísaného psychopata, takže nech sa žiadne Reyne/Tarbeck odhalenie nekoná. But what a ride! :D
@Aviv: Vím, že to ví i autor spekulace,... a oceňuji to jako milou spekulaci, byť nevěrohodnou... @Aviv: Dcera se jmenovala Cyrrelle @Aviv: Kdo je mimořádně dobře napsaný psychopat? Jako Malíček? Z definice vyplývá, že meze, jaká míra určité vlastnosti je již považována za psychopatii, jsou kulturně podmíněné, tj. že člověk, který v určité kultuře nebo z určitého pohledu je vnímán jako úspěšný a socializovaný, může z jiného pohledu být hodnocen jako psychopat. Sorry, ale Malíček má "jen" ostré lokty a mimořádné ekonomické, kombinační a vyjednávací schopnosti. Ano, dere se žebříčkem nahoru, ale zdaleka nemá na svých rukách tolik krve jako Tywin nebo kterýkoli úspěšný vládce rodu... prostě středověk není morálně čistý a kdo si myslel, že vlídným slovem se prosadí, tak tleje... sorry Nede, Robbe. Vládce musel mít respekt a i Ned musel setnout dezertéra.
@Jay já měla vždy za to, že označení "psychopat" souvisí s nějakou poruchou osobnosti, takže pod to spadají jasně definované diagnózy, které lze vztáhnout i na historické osobnosti. Ale nemyslím si, že Malíček patří do této kategorie, dokonce ani z dnešního pohledu, naopak Ramsay zcela určitě.
Tak souhlasím, že Malíček psychopat není, ale sociopat (z moderního pohledu) ano. Ale to by se na druhou stranu dalo říct o dost velké části části Martinových postav, které mají aspoň nějakou moc - stejně by se to dalo říct i středověkých pánech.
@Dreamer Také se dnes už namísto psychopatie užívá pojem "strukturální porucha osobnosti". Víc o tom např. v knihách Františka Koukolíka a Jany Drtilové.
taky to jedno nebo druhé, jsem nebo nejsem sociopat, ale je tam určitá škála. Stejně jako můžeš mít lehkou a těžkou zlomeninu tak můžeš mít více nebo méně rozvinuté sociopatické rysy.
Ja napríklad považujem Malíčka za psychopata. Vám sa nezdá choré ako sa mstí žene, ktorá mu dala pred viac ako 15 rokmi košom tak, že rozbije jej rodinu, dopomôže k poprave jej manžela a napokon sexuálne obťažuje jej maloletú dcéru?
Možno, ale myslím, že normálny človek by nedokázal ostatných ľudí manipulovať a zaobchádzať s nimi len ako s (ne)užitočnými figúrkami tak, ako to robí on.
Malíček je bezohledná svině, dal by se přirovnat ke kardinálovi Richelieu, oba začínali z nuly a dokázali využívat nepříznivých situací ve svůj prospěch, svými bezohlednými metodami se dostali na vrchol a oba by byli z moderního hlediska sociopati, ale který významný politik v lidských dějinách sociopat nebyl? :D
Jedna poznámka - Záleží Malíčkovi na niekom, či niečom? Iba ak na sebe a aj v tomto smere je azda až príliš ochotný riskovať. Je tam istá dávka, hmm, of recklessnes, typická pre túto poruchu - toho produktom je zrejme aj celá tá šaráda so Sansulínou a fakt, že viacerí tu dochádzajú k názoru, že je len otázkou času, kedy sa ten jeho mocibažný gambit zrúti, lenže jemu to skrátka bez tak stojí za to, že? Nemá zábrany a to nemusí dokazovať páraním brúch mačiatkam. Miesto toho je tak pragmatický, nemorálny, bez rešpektu k svojmu okoliu (čo chcem, to si vezmem, čo mi prekáža, toho sa zbavím (Lysa by mohla hovoriť)), že o ňom môžme hovoriť ako o cynikovi najhrubšieho zrna. Okrem toho je to teda ešte slušný megaloman, ale to je tá vec, ktorú s politikmi zdieľa. Ono vraj všetky vysoké vedúce pozície sa újdu ľuďom s istými psychologickými anomáliami, ale Petyr skrátka prekračuje i väčšinu politikov v ľudských dejinách. Takže ak by sme povedali, že na stupnici 0-10 bežní významní politici by skórovali na 1 a 2, Baelish by to dotiahol trebars k 8.
@svoa00 Pracoval, to mu nikdo nebere :D. Jen říkám, že byl stejně jako Malíček vypočítavý parchant, styl práce i metody měli podobné, (ale dobrá přirovnání zněním, podobá se Albrechtovi z Valdštejna....)takových šedých eminencí je v lidských dějinách spousta, jejich existence se dějinami vine jako červená nit, každý politik, který byl v historii úspěšný měl svého Malíčka a ti nejúspěšnější a nejbrutálnější se dostali přímo do čela státustátu. @Aviv Z čeho soudíš, že chce být králem? On chce být mocný, což se ne vždy slučuje s královským titulem. Malíček chce být spíše tím černým vzadu
@Aviv To Varysovi taky ne. Na Varyse a Malička platí to přísloví o vráně, která sedá k vráně :D Varys je stejný parchant jako Malíček, ti dva si fakt nemají co vyčítat.
Neviem... Mám pocit, že keď Varys hovorí o tom, že chce zaistiť lepšiu budúcnosť Ríše, je úprimný. Prečo by klamal umierajúcemu mužovi? Pôsobí na mňa, akože by sa vážne týmto nepríjemnostiam radšej vyhol aj kvôli obetiam, akože ho vážne vezme, keď dôjde k nejakej pohrome. Malíčkom to ani nehne.
@Aviv ja si zas spomínam ako niekto (Stannis) hovoril, ako mu B.Selmy raz povedal, že ríša sa začala uberať nesprávnym smerom keď sa Varys dostal do rady a získal si Aerysovu dôveru.
@Aviv Tak já taky věřím, že byl k Nedovi v tomhle upřímný. Myslí si, že pracuje pro dobro říše, a pracuje ve prospěch Targaryenů. Proč si myslí, že jsou Targaryeni to nejlepší pro říši nebo jestli nemá ještě další motivaci, to už je jiná otázka.
@Aviv Moje iluze o Varysovi letěly do komína hned v prvním díle, potom co řekl Nedovi v Černých celách: "Mohl bych tě odsud dostat, ale nechce se mi. Navíc chtěl na Západozemí vypustit bandy Dothraků, případně vyvolat občanskou válku. Takže kdyby válku nepustil Malíček, spustil by jí Varys
Mě je úplně jedno co namluvil Kevanovi, pro mě je podstatný fakt, že zabil člověka, který byl jako jeden z mála schopen dát do pořádku ten bordel co nadělala Cersei.
Sečteno podtrženo Varys, nebo Malíček, výsledek bude stejný
Komentáře
@Aviv: Dcera se jmenovala Cyrrelle
@Aviv: Kdo je mimořádně dobře napsaný psychopat? Jako Malíček?
Z definice vyplývá, že meze, jaká míra určité vlastnosti je již považována za psychopatii, jsou kulturně podmíněné, tj. že člověk, který v určité kultuře nebo z určitého pohledu je vnímán jako úspěšný a socializovaný, může z jiného pohledu být hodnocen jako psychopat.
Sorry, ale Malíček má "jen" ostré lokty a mimořádné ekonomické, kombinační a vyjednávací schopnosti. Ano, dere se žebříčkem nahoru, ale zdaleka nemá na svých rukách tolik krve jako Tywin nebo kterýkoli úspěšný vládce rodu... prostě středověk není morálně čistý a kdo si myslel, že vlídným slovem se prosadí, tak tleje... sorry Nede, Robbe. Vládce musel mít respekt a i Ned musel setnout dezertéra.
@Aviv Z čeho soudíš, že chce být králem? On chce být mocný, což se ne vždy slučuje s královským titulem. Malíček chce být spíše tím černým vzadu
Mě je úplně jedno co namluvil Kevanovi, pro mě je podstatný fakt, že zabil člověka, který byl jako jeden z mála schopen dát do pořádku ten bordel co nadělala Cersei.
Sečteno podtrženo Varys, nebo Malíček, výsledek bude stejný
Ale prečo by Kevanovi niečo nahováral? Útecha v posledných chvíľach života? No to mi bola útecha... Varys je schopný lepšej.