!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1206207209211212243

Komentáře

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Aviv Protože kecáliště je temné a plné hrůz :-D
  • AvivAviv
    upraveno 5. dubna 2016
    Kdepak. Jak říkají Pyp a Grenn, pouze tuřínu. :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Dreamer proto jsem navrhoval přesunutí do kecáliště.

@Aviv na Zdi je i tuřín dobrý :-)
  • Hmm a zase žádná nová teorie nebo rozvinutí té staré vidí 16 zpráv po dni nudné práce ožiji a zase nic :D
  • Nezazněla už někde teorie, že Joffreyho zabila Sansa? Co se týče kauzy unkiss, kdy GRRM prohlásil, že Sansa je nedůvěryhodný/nespolehlivý vypravěč, což by mohlo znamenat, že si Sansa velkou část vyprávění upravila. Při dostaveníčkách s Olennou jim vždycky hrál modrý bard, aby nebylo slyšet co si špitají, a tak klidně mohly plánovat vraždu společně. Teda nemyslím, že zrovna Sansa by něco plánovala, ale věděla o tom a s radostí šla do toho.
    A třeba to mohlo jít úplně mimo Olennu (ta jí fakt jen upravovala síťku). Sansa dostala od Dontose sítku do vlasů a instrukce a když se jí dostalo příležitosti, hodila Joffreymu jed do vína a vytratila se, ale to už je asi hodně přehnaná teorie.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @sansanfan Dost zajímavé, nicméně, proč by jí potom musel Petyr Pedofinger vysvětlovat podrobnosti vraždy, když by to věděla...
  • @Sagart Třeba jí to nevysvětloval, ona si to ve svém vyprávění jen upravila (když vycházím z toho, že je nesploehlivý vypravěč), tak aby vypadala jako nevinná oběť spiknutí. Ve skutečnosti ji mohl chválit za to jak při plnění úkolu byla statečná nebo už o tom vůbec nemluvili. I když takhle už by se nedalo věřit ničemu.

Už si přesně nepamatuju při jaké situaci o tom s Petyrem mluvila. Možná bude klíčový jestli je ta situace ve formě vzpomínek (to že si upraví vzpomínky, to už dává smysl) a nebo jestli je to vyprávěný stylem "právě se tak děje".

• @sansanfan Myslím že Sansa je nedůvěryhodný vypravěč protože je (nebo do této chvíle byla) poměrně naivní vypravěč. Jinak nevěřím tomu že by byla ve své mysli nějak neupřímná k nám čtenářům, protože to nemůže přece Martin psát tak, jako by Sansa věděla že je knižní postava. Takže prostě u Sansy si musíme dávat pozor jak reaguje na ostatní postavy, protože je zkrátka moc důvěřivá. Ostatně z opačného důvodu třeba Malíček a Varys své vlastní kapitoly nemají, protože by to byl spoiler už od první knihy :D
  • @sfik Sansu bych nepodceňoval, musíme si uvědomit, že je dítě odrostlé na pohádkách navíc stále je to dítě. Spíš tam lze vidět její vývoj kdy postupně dospívá a možná se z ní stane největší hráčka této knihy.
  • @p1e9t9r2 Já jí (už) nepodceňuju. Jen říkám že je blbost aby knižní postava vodila za nos čtenáře ve vlastních myšlenkách, to by byla trochu schizofrenní.. ne?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Navíc pro všechny strany je to dost žhavá figurka ve hře :D Zákonná dědička Řekotočí, Zimohradu a Orlího hnízda. Tahle holčička bude ještě důležitá.
    O to víc jsem zvědavý co udělá Petyr až se dozví o Blackfirovi :D
  • @Achileus Zatím není dědička ničeho :D Ale oficiálně je dědička severu a pokud umře její strýc a jeho nenarozené dítě i řekotočí. Na orlí hnízdo nemá nárok inak pokud vymřou lanisterové je jejich dědička také (ale těch jsou naživu mraky)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Líbí se mi, jak si někdo "už přesně nepamatuje, jak to bylo", ale nebrání mu to zhusta spekulovat v abstraktních sférách.
    sfik napsal(a):

Jen říkám že je blbost aby knižní postava vodila za nos čtenáře ve vlastních myšlenkách, to by byla trochu schizofrenní.. ne?

Ano.
    Achileus napsal(a):

Navíc pro všechny strany je to dost žhavá figurka ve hře :D Zákonná dědička Řekotočí, Zimohradu a Orlího hnízda. Tahle holčička bude ještě důležitá.
    O to víc jsem zvědavý co udělá Petyr až se dozví o Blackfirovi :D

I když pomineme, že je stále hledaná za vraždu krále, tak dědičkou Řekotočí není, Zimohradu jen zdánlivě a Orlího hnízda taky ne.
    I kdyby se toho hodně změnilo, a dejme tomu vládl nový král, který by Frey-Lannisterům Řekotočí vzal, tak to ještě nemusí znamenat, že ho hodí do klína zrovna Sanse. Bude potřebovat odměnit svoje věrné. U ostatních je to podobné. Dřív nebo později se vyloupne Rickon, případně dostane Zimohrad jiný rod. A osobně tipuju, že lord Robert se oproti očekávání dožije dospělosti.
  • @Nevada No pokud ji provdají, tak to údolí mít bude. Inak mne by spíše zajímalo jak zareaguje petyr na přítomnost Targaryena, jestli změní plány s údolím a sansu bude chtit provdat za Aegona. Stále nevíme, která mladá krásná dívka nahradí Cercei. Máme 3 kandidátky Sansu, Daenerys a Maergery (doufám, že se to tak píše). Jsem zvědav, jestli se nevyskytne nějaká nová
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @p1e9t9r2 Tak uvidíme, zatím jsou šance na Aegonovo vítězství stále poměrně mizivé, i s dobytým Bouřlivým koncem bude muset čelit vojsků Tyrellů a pravděpodobně i Randyllu Tarlymu. A i v případě vítězství proti nim nebude moct pokračovat ve válce, pakliže se nezapojí Dorne. Malíček tedy tohle začne řešit, až později, kdy už bude bezpečně vědět, jestli Aegon zvítězí. Možná kvůli tomu odsune plány se Zimohradem a počká si, jak se situace na jihu vyvine.
  • Na margo Sansy ako nespoľahlivého rozprávača by som povedala len toľko, že si treba uvedomiť, v akej bola situácii - vonku zúrila bitka, ona sa bála, že ju kráľovná nechá popraviť a navyše jej na mol opitý chlap, raz taký veľký ako ona, držal na krku nôž - nečudo, že sa s ňou jej pamäť zahrala.
    @Tyrion Lannister súhlasím s tým, že sa Aegon len ťažko, ak vôbec ujme vlády, ale nemyslím si, že sa s ním Malíček bude chcieť spojiť, mám totiž dojem, že Targaryenovcov veľmi nemusí...hoci je ochotný pre moc urobiť čokoľvek :-k
    upraveno 17. dubna 2016
    p1e9t9r2 napsal(a):

No pokud ji provdají, tak to údolí mít bude. Inak mne by spíše zajímalo jak zareaguje petyr na přítomnost Targaryena, jestli změní plány s údolím a sansu bude chtit provdat za Aegona. Stále nevíme, která mladá krásná dívka nahradí Cercei. Máme 3 kandidátky Sansu, Daenerys a Maergery (doufám, že se to tak píše). Jsem zvědav, jestli se nevyskytne nějaká nová

Té svatbě s Harry Dědicem moc nevěřím. Nějak se mi nezdá, že by se Malíček tak ochotně vzdal pozice "věrného služebníka koruny" a otevřeně se postavil Lannisterům a Tyrellům. Nemluvě o tom, že by musel nejdřív dosáhnout zrušení jejího manželství s Tyrionem.
    A opět - i kdyby mu vyšlo, že Lannisterové padnou a Tyrellové skloní hlavu před novým králem, tak není jistota, že ten král bude chtít Sansu jako paní Údolí. Další překážkou by byli tamní lordi, kteří Malíčkovi nevěří a v Sanse budou vidět cizinku, byť sestřenici Roberta Arryna. To už je spíš pravděpodobnější varianta, že se z vůle nového krále Sansa stane regentkou za Roberta.
    Byť jak byť, k vládnutí v jakékoliv části bude potřeboval minimálně souhlas nového krále. Vlastně jakéhokoliv krále. A jen hloupý král by nechal vládu na třemi částmi království v rukou jedné osoby. Navíc ovládané takovým zmetkem, jako je Malíček.

Kandidátek na "mladší a krásnější" je víc. Zapomínáš na Arianne Martell. Margaery to imho nebude, ta se nabízí až moc.
  • @Tyrion Lannister Přidal by se k Aegonovi, pokud by mu zároveň dokázal pojistit vítězství, například armádou údolí nebo správnými šťouchy do Mace Tyrella. Podle mě ho nebude těžké obrátit proti Lannistrům po Cerseiných hloupostech. A když by se Tommenovi něco špatného stalo a Margeary by byla opět vdovou, mohla by se teoreticky znovu provdat...
    Stačí pár povedených Aegonových bitev a zbystří každý, kdo má nějakou dceru vhodného věku.
    @Tyrion Lannister No spousta rodů má důvod jít s Aegonem, pokud jim Gryff slíbí uklidnění poměrů v zemi a odstranění veškerého zlořádu, tak s ním půjdou. Země je vyčerpaná válkou a všichni už toho mají dost. Docela zajímavá paralela se situací u nás těsně před bitvou u Lipan a po ní.
    @Nevada Přijde na to kdo by se tím králem stal a jaká by byla jeho pozice. Každopádně Freyové půjdou do háje tak jako tak, v podstatě proti nim půjde celé Západozemí i Lannisteři jimi pohrdají, ať na trůn usedne kdokoliv, tak budou rádi, když se jim povede udržet Dvojčata, myslím, že Freyové to mají za pár a Boltoni a Lannisteři je budou brzy následovat.
  • @Tyrion Lannister NO nezapomínej, že Mace má za dcera vdovu králů z povolání :D kdyby zavětřil není problém mladého krále zabít a provdat dceru za nového
    @p1e9t9r2 Tak to co udělají Růže bude ještě zajímavé, Mace má docela slušnou šanci stát se regentem, má aktuálně největší a nejsilnější armádu, osud Lannisterů je v jeho rukou.....
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nevada napsal(a):

sfik napsal(a):

Jen říkám že je blbost aby knižní postava vodila za nos čtenáře ve vlastních myšlenkách, to by byla trochu schizofrenní.. ne?

Ano.
    BTW v jednom dokumente (nečítal som ten prípad priamo) som počul, že Agatha Ch. napísala detektívku z pohľadu inšpektora, z ktorého sa napokon vykľul vrah. :D Údajne niektorí žasli nad genialitou toho plot-twistu, iní sa cítili oklamaní.
  • Já si myslím že celá ta situace kolem Aegona bude jedno velké fiasko. Podle mě se nějak proflákne že vlastně tak docela Targaryen není a celý to dopadne nějak hodně tragikomicky... A nebo je tam jenom proto, aby umřel a Connington dotáhnul ten svůj bordel do Západozemí, aby situace tam byla ještě zajímavější horší :)
  • sfik napsal(a):

A nebo je tam jenom proto, aby umřel a Connington dotáhnul ten svůj bordel do Západozemí, aby situace tam byla ještě zajímavější horší :)

Kristepane, jenom to ne, to by se vleklo další čtyři knížky. Už jsem to tu na fóru jednou říkala, že martinovské by bylo, kdyby Aegon skončil na trůně a zatímco on sám by to nevěděl, čtenář by měl právo věděl, že to žádný Targaryen není. A zároveň by opravdu prostě slušňák, kterého se absolutně všichni snaží využít.

Co se týče Sansy a Údolí, tak té svatbě s Harrym a zdědění Údolí prostě nevěřím. To spíš Sansa nějak pomůže zachránit Roberta a doplatí na to. Ale já nevěřím v happy end pro žádné Starče, maximálně tak Rickon skončí jako malá nastrčená loutka na Zimohradě, takže...
  • Já bych předpokládal, že ta teorie o Maegi Žábě a "zlato bude jejich rubášem" (nebo jak je to přesně) je správná a to znamená s Lannisterskými dítky nepočítat (a ani s matinkou). Jaime a Tyrion snad nějakou budoucnost mají, ale nečekal bych zázraky.
    Aegon by mohl mít slušnou šanci, pokud se mu poděří přetáhnout Mace (což může být kvůli Dorne problém), nebo Údolí (což takový problém nebude, pokud si Malíče spočítá, že z toho bude profitovat, nebo to bude znamenat lepší šance na výhru/přežití)...
    Jinak Sansa teď de facto JE dědička říčních krajin, protože ty aktuálně spadají pod Harrenov, tedy pod Malíčka a po jeho smrti je jeho nejbližší příbuzná jako jeho "nemanželská dcera". Z toho titulu má docela dobrou šanci na dobrou svatbu,... třeba s Harry dědicem. Ale uvidíme.
    Lannisterská dítka můžou umřít až v dospělosti a Cersei se tak může dožít požehnaného věku, než jí nějaký malý bratříček nebo malá sestřička zakroutí krkem.

Bastard a dědička? Jako nemanželská dcera nedědí ani při vymření hlavního rodu. Jedině by Malíček musel získat glejt od krále (jako Roose pro Ramsaye).
  • upraveno 18. dubna 2016
    Ja si tiež myslím, že malí Lannisterovci si už dlho nepožijú :-( je mi to aj ľúto, lebo Myrcellu a Tommena mám rada a v tomto smere Cersei ľutujem, aj keď je to mrcha (a hlupaňa).
    Okrem toho nechápem, čo majú stále všetci s tým, že Sansa je dedičkou riečnych krajín...pokiaľ ma pamäť neklame Harrenov dostal Malíček, Riečny kraj spravujú Freyovci (?), a Edmure stále žije a dokonca s manželkou očakávajú potomka. Tak fakt neviem, kde je tu priestor na to, aby Sansa dedila :-k
  • AyleenAyleen Zachovejte paniku!
    upraveno 18. dubna 2016
    @Katrina prostor na to vážně prakticky není. Říční krajiny má sice pod malíčkem Malíček, Freyové získali jen Řekotočí jako hrad, ale i přesto: Sansa se momentálně vydává za Alayne a ta jako bastard dědit nemůže, jak už psala @Nevada. A momentálně mi nepřipadá že by byla v situaci kdy by si mohla dovolit dělat nároky na cokoli. A Edmure sice žije ale pokud vím (možná nevím, nemám po ruce knížky) tak mu moc titulů které by případně Sansa mohla dědit nezbylo
    upraveno 18. dubna 2016
    Většina "věřících" tam Sansu cpe přes Tullye, jako možnou dědičku Edmura. Naivně doufají, že se někdy vyhrabe z Casterlyovy skály (pokud tam vůbec dorazí) a dostane zpátky titul a majetek, neberou přitom v potaz, že se mu brzo narodí dítě.

Harrenov dostal Malíček a ten je pánem říčních krajin. Frey (manžel Genny) dostal sice hrad Řekotočí, ale sám je pořád vazalem Malíčka.
    „Na to spoléhám,“ řekl lord Emmon. „Sere Jaime, důvěra tvého otce ve mne byla dobře vložená, sám uvidíš. Mám v úmyslu být na svoje nové vazaly tvrdý, ale spravedlivý. Blackwood a Bracken, Jason Mallister, i Vance a Piper zjistí, že mají v Emmonu Freyovi spravedlivého lenního pána. Můj otec také, ano. Je pánem Přechodu, ale jsem pán Řekotočí. Syn má povinnost poslouchat svého otce, to je pravda, ale vazal musí poslouchat svého lenního pána.“
    Och, bohové buďte dobří. „Ty nejsi jeho lenní pán, sere. Přečti si ten pergamen. Bylo ti dáno Řekotočí s jeho pozemky a příjmy, nic víc. Svrchovaným pánem Trojzubce je Petyr Baeliš. Řekotočí bude podřízeno vládě Harrenova.“
    To lorda Emmona nepotěšilo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.