!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1237239241242243

Komentáře

• MonteKarstark napsal(a):

Právo hosta je, řekl bych, nějaká stará tradice už od dob Prvních lidí. (...) Sedmi je právo hosta nejspíš úplně u zádele.

A tohle právě není pravda. Vrabčáci si na rudou svatbu dost stěžovali. Tohle je z diskuze v Cerseině malé radě: „Obzvlášť výřeční jsou ti takzvaní vrabčáci,“ varoval je Qyburn. „Říkají, že Krvavá svatba byla urážkou všech zákonů božích i lidských, a všichni, kdo se na tom nějak podíleli, jsou prokletí.“

No a přesto, že se očividně jednalo o z pohledu církve naprosto nepřijatelný čin, s tím církev vůbec nic nedělá, Nejvyšší vrabčák to v diskuzi s církví ani nezmínil. Proto mi přijde, že omilostnění jednoho kriminálníka (Tyriona), který se ještě navíc může nějak rozumně hájit, by pro církev neměl být až tak neskousnutelný problém.
    Nevada napsal(a):

Masakr seveřanů byl posvěcený korunou.

Byl? De facto určitě, Tywin s Freyi spolupracoval, ale veřejně se k tomu Koruna nikdy nepřiznala, ne? Na už zmíněné malé radě je naznačeno, že se problém s vrabčáčími stížnostmi bude řešit prostě tak, že se celá trapná záležitost hodí na hlavu lordu Walderovi. (Cersei: „Lord Walder bude brzy čelit Otcově spravedlnosti. Je velmi starý. Ať vrabčáci plivají na jeho památku. S námi to nemá nic společného.“) To úplně nezní tak, že by Koruna tyhle zločiny nějak zvlášť kryla.

Jinak Oheň a krev jsem nečetl, stojí to za to?
  • Ok, asi to má větší váhu, ikdyž je to teda starší než Sedm.
    Snad by se dalo polemizovat o tom, jak moc jim tu neúčast bude okolí žrát, ale že od toho dávají ruce pryč něco říká.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. června 2021
    Mikjanavos napsal(a):

Nevada napsal(a):

Masakr seveřanů byl posvěcený korunou.

Byl? De facto určitě, Tywin s Freyi spolupracoval, ale veřejně se k tomu Koruna nikdy nepřiznala, ne? Na už zmíněné malé radě je naznačeno, že se problém s vrabčáčími stížnostmi bude řešit prostě tak, že se celá trapná záležitost hodí na hlavu lordu Walderovi. (Cersei: „Lord Walder bude brzy čelit Otcově spravedlnosti. Je velmi starý. Ať vrabčáci plivají na jeho památku. S námi to nemá nic společného.“) To úplně nezní tak, že by Koruna tyhle zločiny nějak zvlášť kryla.
    Byl. Tyrion to odhaduje při rozhovoru s Tywinem a ten to nepopře. Naopak dodá, co za to Freyové a Bolton získají.
    Mikjanavos napsal(a):

Jinak Oheň a krev jsem nečetl, stojí to za to?

Pokud máš na Písni rád i ty odbočky do minulosti a dokreslování toho světa, tak určitě. Je to sice psané stylem kroniky, ale čtení pořád zajímavé a příběhy výborné.

• OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Protože se zatím u GRRM nic nového neudálo, trochu jsem se znovu zamyslel nad jednotlivými teoriemi a teď budu všechny tady obtěžovat svými vývody. Vezmu to pěkně popořadě, jak bylo před téměř deseti lety předestřeno a v některých bodech objevím to, co bylo už 100krát odhaleno:

1) Zelenověštec Brynden = lord Krvevran

To je jasné. Ta postava to sama říká, tak proč by tomu nemělo být tak. V kapitole Bran III v Tanci s draky říká starý muž vrostlý do stromu Branovi, že se jmenoval Brynden (že se Branův strýc Brynden Černá ryba jmenuje po něm). Nejslavnější nositel toho jména z Říčních krajin je syn Aegona IV. Brynden Řeka (řečený Lord Potok, řečený Lord Krvevran). Prastarý Zelenověštec má Krvevranovo rudé oko, na sobě zbytky černého oděvu člena Noční hlídky (Krvevran býval lordem velitelem Noční hlídky a na Zeď ho spolu s Aemonem Targaryenem dovezl ser Duncan Vysoký - to zmiňuje mistr Aemon v kapitole Samwell I v Hostině pro vrány - Aegon V. Se tak Krvevrana elegantně zbavil). Již za Krvevranova života se tradovala říkanka: “Kolik očí má lord Krvevran ? Tisíc … a jedno.” Lidé v době Krvevranova regenství se lorda Potoka báli a nenáviděli ho, protože se vše dozvěděl - jako by všechno viděl a všude byl. Brynden Řeka měl vždy blízko k havranům, po matce byl ostatně Blackwood a již před svým odchodem na sever zřejmě praktikoval měničství a další pokročilejší magické operace - zřejmě viděl i do budoucnosti a byl schopen se vtělit do jiných lidí (např. Do Maynarda Plumma v povídce “Tajemný rytíř” z cyklu o Dunkovi a Eggovi). Po odchodu z Noční hlídky zmizel na dalekém Severu a dostal se až do jeskyně Dětí lesa, kde dosáhl konečného splynutí s čarostromem, který ostatně vždy tak trochu připomínal svojí bílou kůží a rudými očima (o jedno z nich ho připravil na Rudé trávě Hořkoplát “bratr, kterého jsem nenáviděl”, říká starý Zelenověštec). Brynden Řeka je součástí neviditelného spojení všech čarostromů v Západozemí a my se můžeme jenom dohadovat, čeho všeho byl a ještě bude svědkem.

• Když už jsi vytáhl Bryndena - myslíš, že mohl mít nějakou roli v tom, jak se oženil Egg? vzhledem k původu jeho manzelky
  • Tak to mám pro tebe perličku. Co když Tříoká vrána z Branových snu není havraní Brynden? Co když je to budoucí já Brana promlouvající k sobě samému, aby katalyzovalo Branovu proměnu na sebe a Brynden Krvevrán, jež vlastně neřekl že je Tříoká vrána, se jej pokusil získat pro vlastní účely a Jojenovo smutnění naznačuje, že mu začína doházet, že byl jako posel a pruvodce zneužit skrz své snění a Branovou úlohou je pohlídnout do zákulisí a pak se vymanit a udělat věci po svém - stát Tříočkem? Ono to trochu tkví v anglickém rozdílu mezi crow - vrána a raven - krkavec. Není to to samé zvíře a BloodRAVEN taky nemsuí být tím pravým mentorem.

Myslím, že to zaznelo niekde tu - https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/4vime6/spoilers_everything_the_spooky_relationship_of/
    Niektoré z pripomienok znejú trocha od veci, ale iné minimálne zaujímavo.
    @čejka - nevím, nikde o tom v knížkách nic není, snad jenom, že Aegon V. Lorda Krvevrana moc nemusel (třeba v “Přísežném meči” mu nadává do bastardů, ani v “Tajemném rytíři” se k sobě nechovají zrovna pěkně), takže bych právě jeho radou zrovna neřídil, maximálně, že by Lord Potok nějak zapůsobil na jeho podvědomí.

@Aviv - to je zajímavé, ale neexistují k tomu žádné podklady. Souhlasím s tím, že si Bran možná nerozvážně, spíše však nechtěně vybral tu “špatnou stranu” (Krvevran mu v kapitole Bran III v Tanci říká “temnota bude tvým pláštěm, tvým štítem, tvým mateřským mlékem” - to se velmi podobá učení o “druhém jiném”, opaku Rhllora, opaku ohně). Uvidíme, jak to GRRM rozehraje. Já bych věřil i tomu, že se nám nakonec Bran moc líbit nebude.
    2) Jojen byl v pokrmu, který Bran dostal od Dětí lesa

To je čirá spekulace. Přineslo by to někomu něco ? Já jsem si vědom toho, co říká těsně před Branovou přesnídávkou Jojen, jak bloumá po jeskyni, smutně kouká ke vchodu, říká, že “Bran se bát nemusí (někdo jiný možná ano) ?”
    V knize je jasně řečeno, že kaše je ze semen čarostromu, tak z čeho by měla být ? Viděl bych v tom paralelu s Vínem večera, který pila Daenerys před návštěvou Paláce prachu v Qarthu - ze začátku to chutná divně, s dalším a dalším douškem čím dál líp (a ten nápoj také posiluje schopnost jasnozřivosti).
    “Krev čarostromů” je podle všeho jejich míza (jsou bílé, mají červené listy - proč ne) - o čarostromech se říká, že budou na světě věčně, že nikdy neumírají a všechno si pamatují - jsou takovou kronikou života Západozemí a zároveň komunikačním kanálem. Nikde jsem neviděl, že by Bran potřeboval posílit svoje schopnosti Jojenovými “ingrediencemi”. Jojen sám říká, že už ho Bran nepotřebuje, že svoji roli už sehrál - jestli vidí ve svých zelených snech svoji smrt … snad.
    Jinak čistě soukromě je Jojen moje asi nejneoblíbenější postava ze Ságy, vždycky mi lezl na nervy a i obsazení v seriálu tím nejpodivnějším hercem vůbec
    Thomasem Brodiem-Sangdstrem nahrává tomu, že bych téhle teorii i fandil.
    3) Lord Krvevran se převtěluje do havrana Joera Mormonta

Ano. Každopádně může, když se může převtělit do koho chce. Otázka je spíš jaký je vztah lorda Krvevrana k Jonu Sněhovi. Vypadá to, že pokud v tom havranovi lord Krvevran byl, asi měl zájem, aby si Noční hlídka Jona Sněha zvolila za velitele. Bylo to jenom kvůli tomu, aby dostával pořád dost zrní ? Asi ne. Brynden Řeka je přítel temnoty a vidí i do budoucnosti - ví, kdo je skutečný Azor Ahai ? Jako pobočník slabého krále Aeryse I. Držel veškerou moc a král se mohl soustředit na svoje bádání ve starých proroctvích. Čeho spolu chtěli dosáhnout ?

A pak je tady nepříliš související otázka - jak by dopadla tragédie na Létohradu, kdyby byl lord Krvevran s králem a velitelem Královské gardy ?
  • Jak já myslím, že Brynden nekope za Jiné a Děti by si to všimli kdyby kopal a nepřihlíželi by nečinně. To, že je učení opačné Rhllora mé nepřekvapuje, Rhllor je velmi selektivní přístup k světu, zamítavý všeho ostatního a věc se má tak, že tady není jen jeho oheň nebo led Jiných.

Taky nemyslím, že Jojen byl snězen. Obzvlášť když máme tu paralelu se Stínem večera.

Enem si myslím, že zatímco minulost vidět je celekm slušně, s budoucností je to horší, míň exaktní a přímočaré.

Tvá poslední otázka se mi líbí hrozně moc. Je to týpek zběhlý v magii. Třeba by té kalamitě zabránil. Ať už tím, že by poznal, že recept je špatný, nebo vyšpicloval sabotáž. Nebo by tam zařval taky a Bran by na sever nešel a Jeoruv havran se choval normálně.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Jak já myslím, že Brynden nekope za Jiné a Děti by si to všimli kdyby kopal a nepřihlíželi by nečinně. To, že je učení opačné Rhllora mé nepřekvapuje, Rhllor je velmi selektivní přístup k světu, zamítavý všeho ostatního a věc se má tak, že tady není jen jeho oheň nebo led Jiných.
    No tohle dělá mnoho předpokladů speciálně ohledně toho, jestli jsou vztahy mezi Jinými a Dětmi tak nepřátelské, jak máme věřit, protože v takovém případě by Brynden nic schovávat nemusel :twisted:
  • Vy mi dáváte s těmi teoriemi! Zejména Jon / Azor Ahai apod. Sakra, já už se fakt musím dokopat k tomu, abych si to celé přečetla znovu!!
  • A Brynden Řeka podle mě vůbec zlej není ;-). Já ho vidím jako velice schopného a inteligentního, který pro blaho království je s to jít i "přes mrtvoly", pragmatik tělem i duší. Proč je vlastně vnímán negativně? Protože ho prostý lid nesnáší (to každého vládce, který lid drží zkrátka) nebo protože ho tak vidí Egg? Co kdybychom zde uplatili jedno z pravidel, které byly zformulováno díky seriálu: Postavy v GoT jsou hloupé. (= Když si myslí, že je něco nějak, je to vždy úplně jinak.) Tzn. Krvevran působí jako padouch, ale ve skutečnosti není, protože ho vedou vyšší pohnutky?
  • Er... Jak bych to. Krvevrán mi hodně připomíná Varyse (a kdyby Varys byl Blackfyre, tak by to byla mrtě dobrá ironie). A potíž je, že se mohou mýlit a být příliš ochotní řezat a měli-li by v konečném dusledku nadělat větší kalamitu, protože to prostě muselo být po jejich a jejich prostředky při kterých se opájejí pocitem kontroly nad informacemi a figurkami a svou neviditelností, pak už účel nesvětí prostředky. Já mám tyhle hochy ráda a ráda bych je viděla zahrát hezké partie, ale že to nakonec nebude to, co slibovali, připouštět musím a ten policejní stát pod "tisíc a jedným okem" za Bryndenova pobočnictví musel být o nervy a nejsems topro přesvědčená, že to bylo do puntíku nutné. Ale u obou se příkláním spíš k "Well-Intentioned Extremist" než k Malíčkovskému "já, já, já, jenom já".
    Brana a spol těsně u cíle honili nemrtví. Mohlo jít o pouhé divadélko, které má kromě získání duvěry, že Děti a Brynden stojí proti Jiným, navíc zajistit, aby se báli opustit bezpečí stromu? Mohlo. Ale zatím se víc přikláním tomu, že to bylo naozaj. Navíc naprostá tma nedělá dobře ani fané a flóře lesa. Jestli tohle má být jakýs divný "taking you with me" ze strany Dětí tak mi to jde proti jejich starosti o prostředí.
    4) Aegon (mladý Griff) není Targaryen, ale Blackfyre a je to možná potomek Illyria nebo Varyse

Nic není jisté. Myslím, že v Sáze se někde říká, že mladého Aegona těsně před příjezdem “chrabrých mužů Lva z Lannisterů” do Králova přístaviště vyměnil Varys za nějakého řeznického chlapce. Kevan Lannister vzpomíná v Epilogu Tance z draky, že když Tywin Lannister položil mrtvé Rhaegarovy děti k patě Železného trůnu, nikdo by ve změti kostí a mozku nepoznal malého princova synka. Výměna tedy dává smysl, na druhou stranu, kdo se o malého Aegona v jeho prvních letech staral. Vzpomíná na ta první léta Jon Connington ? Starý Darry se staral o Viseryse a Daenerys, ale ne o Aegona. Kde tedy to malé dítě bylo ? Je možné, že poslouží nějaký náhradník a že šlo pouze o to dostat Zlaté společenstvo pod prapor s Tříhlavým drakem.
    Jaký je rozdíl mezi Targaryenem a Blackfyrem ? Asi ne moc velký vzhledově, test drakem je otázka, ale na dracích v minulosti létali i ne-Targaryeni, a když mají například draci rádi Plummy, proč by neměli rádi Černožáry ? GRRM razí skutečnost o skončení linie Černožárů u Maelyse Obludného (kde je symbolicky zobrazen konec v degeneraci), spíše bych se tedy přikláněl k případnému výškrabku z jiného Targaryena.
    A to se dostáváme k Illyriovi - nějak se mi nezdá, že by Sýrový lord nejdřív plánoval udělat králem Viseryse, kdyby jeho Serra byla z Targaryenů (třeba potomek té jedné princezny, co skončila za Úzkým mořem jako hvězda luxusních nevěstinců) a porodila mu syna s dračí krví. Stejně tak jeho obrovská náklonnost k Daenerys (opět přednost před jeho synem ?). Moc mi to smysl nedává, ačkoli Illyriova motivace skutečně zůstává nejasná - ty řeči, které vede s Tyrionem při jejich společné cestě Andalosem (kapitola Tyrion II v Tanci s draky), a kde odkrývá motivaci ekonomickou, nezní příliš přesvědčivě.
    5) Varys - jako otec mladého Griffa a jako potomek Targaryenů

Ne. Nedává mi to vůbec smysl. Pokud se někdo ptá po Varysově motivaci, zůstávají zde pouze dohady, přesto se najdou v Sáze okamžiky, kdy Varys mluví dle všeho pravdu (GRRM také v obou níže uvedených případech uvádí, že se eunuchův hlas najednou změní).

1) jeho promluva s Tyrionem (kapitola Tyrion X ve Střetu králů) - kde mluví o ztrátě svého mužství a o své nenávisti k magii,
    2) jeho promluva s Kevanem (v Epilogu Tance s draky) - kde mluví o princi Aegonovi (mladém Griffovi),

A ve spojení s tím, co říká Illyrio Mopatis Tyrionovi při jejich cestě na horní Rhoyne, se skutečně zdá, že Varysovi může jít v tomto případě skutečně o návrat řádu do Západozemí, části světa, kde neznají otroctví.

Ve své promluvě s Tyrionem se Varys popisuje jako sirotek - méně než otrok - který je prodán čaroději, kterého zajímá pouze jeho čarování a nestará se, jestli malý chlapec při jeho pokusech zemře. V promluvě s Kevanem zase mluví o výchově mladého Aegona, který se učí brát svou vládu ne jako nárok, ale jako povinnost, službu poddaným. Přes všechny úskoky a přetvářky se zdá, že úlisnému eunuchovi jde o spravedlnost.
  • upraveno 5. července 2021
    Nakonec bude asi ve výsledku jedno, jestli je Aegon "šestý" pravý nebo ne, protože Západozemí stejně nezíská. Stačí, když ho za pravého budou nějaký čas považovat, aby pohnul s politikou jiným směrem. Ve struktuře děje totiž jinak všechno celou dobu směřuje k Jonovi. Teorie, že může být Azor Ahaiem, se dost nabízí. (Třeba Melisandřino vidění, když ho vidí místo Stannise, že.) Přemýšlela jsem jen, jestli se k němu hodí ta záležitost s obětováním kvůli meči - ale v podstatě, když se to tak vezme - Ygritte... s ní to vlastně nebylo až zas tak daleko ;-) (a to se od té doby musel Jon ještě změnit).
    Brynden už pár let před Letohradem zmizel za Zdí... zajímavé ale je, že tomu, co se tam stalo, nezabránila ani věštkyně, kterou si s sebou přivedla Jenny.
    Oakenfist napsal(a):

4) Aegon (mladý Griff) není Targaryen, ale Blackfyre a je to možná potomek Illyria nebo Varyse
    ...
    5) Varys - jako otec mladého Griffa a jako potomek Targaryenů

K mladému Aegonovi (Targaryen vs. Blackfyre vs. jiný podhoděnec) se tady obšírněji debatovalo třeba tady
    http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/217229/#Comment_217229
    a
    http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/230620/#Comment_230620
    nebo třeba tady (kde se to ale prolíná i s jinými tématy)
    http://www.icefire.cz/forum/discussion/comment/166294/#Comment_166294

Zkus si to projít a dej vědět, co ty na to (bez ironie, zajímá mě to) :)

čejka napsal(a):

Nakonec bude asi ve výsledku jedno, jestli je Aegon "šestý" pravý nebo ne, protože Západozemí stejně nezíská. Stačí, když ho za pravého budou nějaký čas považovat, aby pohnul s politikou jiným směrem. Ve struktuře děje totiž jinak všechno celou dobu směřuje k Jonovi. Teorie, že může být Azor Ahaiem, se dost nabízí. (Třeba Melisandřino vidění, když ho vidí místo Stannise, že.) Přemýšlela jsem jen, jestli se k němu hodí ta záležitost s obětováním kvůli meči - ale v podstatě, když se to tak vezme - Ygritte... s ní to vlastně nebylo až zas tak daleko ;-) (a to se od té doby musel Jon ještě změnit).
    Brynden už pár let před Letohradem zmizel za Zdí... zajímavé ale je, že tomu, co se tam stalo, nezabránila ani věštkyně, kterou si s sebou přivedla Jenny.

No, já považuju Aegona za velkého favorita. Myslím, že na trůnu nakonec sedět bude.
  • Jakože úloha Jona a Dany je obětování a kralování po válce zbude na modrou hlavu?
    @čejka - ano, to dává dost smysl, a takhle bych to asi formuloval taky - je jedno, jestli je Aegon pravý nebo ne, pokud lidé uvěří, že pravý je. A ano, Jon Sníh by v knížkách měl, stejně jako Daenerys, sehrát klíčovou úlohu, je jim věnována z pohledu “vládnutí” největší pozornost.

@Nevada - děkuji pěkně za navedení, diskuze byla poměrně výživná. Taky mi přijde, že vztah Varys - Illyrio, založený pouze na přátelství z mládí, se zdá být trochu málo s ohledem na to, jaký dosah mají jejich činy a jak velké mají plány. Na druhou stranu, pořád mi to úplně neladí s jejich taktikou, a pokud by to byli potomci Targaryenů (nebo Černožárů), nebo by Illyrio měl targaryenskou/černožárskou manželku, proč nejdřív protěžovali Viseryse a Daenerys, a až pak vyrukovali s Aegonem ? Jenom, aby odvedli pozornost Roberta a schovávali si hlavní trumf až bude ta správná chvíle ?
    V jedné kapitole Hry o trůnu vyslechne Arya jejich rozmluvu v hlubinách Maegorovy pevnosti, kde se (zcela v soukromí) titulují “příteli starý” - to nevypovídá o příbuzenském vztahu. Spíše to odpovídá tomu, co říkal Illyrio Tyrionovi o Varysovi v Tanci. A kdyby Varys nebo Illyrio byli Targaryeni nebo Černožárové, proč by nechtěli uchvátit moc pro sebe ? Jenom proto, že (smyšlený) Aegon má na trůn větší právo ? Většina Targaryenů má v krvi draka a chtěla by trůn pro sebe. Nějak mi to nesedí.
    6) Západozemí postihne epidemie Šedého lupu, který tam zavlekl Jon Connington

Určitě ne. Šedý lupus, jakkoli odporná (a pro dospělé smrtelná) choroba to je, není tak nakažlivý a rychlý, jako jeho nebezpečnější vzácná smrtelná varianta, ani jako Šedý mor (říká to Tyrion v Tanci). Všichni známí nositelé v knihách (Shireen, Victarionův bratr) ho prodělali a nenakazili velké množství lidí kolem. Tady jde GRRM jistě o to, aby jedné z postav zkomplikoval a ztížil její osud a její úsilí o dokončení svojí role (u Jona Conningtona tedy dosazení Aegona VI. Na trůn, navíc z ruky člověka, kterému nikdy nedůvěřoval, a kterému zachránil život - Tyriona). Je to moc pěkně napsané minidrama, nic víc.
    7) Brienne jako Dunkův potomek

I když to tedy údajně GRRM potvrdil, nejsem o tom přesvědčen v doslovném smyslu. Dokážu si představit, že Brienne je Dunkův “potomek” ve významu “následník” z pohledu ideálů rytířství. A že Duncan Vysoký byl skutečný rytíř, ochránce slabých, vzor cti, klaďas všech klaďasů, před nímž bledne snad i jinak nedostižný Davos Mořský. Zároveň Brienne a Dunka spojuje takové určité outsiderství, hodně lidí jimi pohrdá a podceňují je. Brienne není rytíř, tudíž nemá ani vlastní erb, volí si tedy ten, který i jí samé připadá vhodný. Ano, viděla ho ve zbrojnici svého otce, je možné, že tam tedy Dunk svůj štít zanechal … to ještě nedokazuje, že by tam zanechal i svoje geny. Třeba Brienne dosáhne podobné hodnosti, i když já bych sázel spíš na slzavé údolí.
  • AvivAviv
    upraveno 7. července 2021
    Tak já razím hypotézu, že Varys je bratr Serry, jsou Černožárové, on sám je eunuch a tak děti mít nemuže, ale tady synovec po zesnulé a syn starého přítele a zároveň švagra by se na trun hodil. A oni přece budou v jeho blízkosti a budou mu radit. A ano, Viserys a Dany odváděli pozornost a byli zaměstnání tím, co nemohlo uspět - jak chceš koňáky tahat přes vodu? A ikdyby nakrásně Viseryse poslechli a došli tam, s tím chopením se vlády to moc ružově nevidím, ikdyby vylákali Roberta do přímého střetu a krouhli jej. Ale bude to mrtě zajímavý bordel, jehož uklizením by přišedší Zlaté společenství s Aegonem krásně zabodovalo U místních. Ta vylíhlá dráčata jim udělala pořádný škrt přes rozpočet. Získat nebo sejmout.

EDIT - Jak si sakra při psaní zaměním zetě je švagrem? Na kulku, tahle moje hlava někdy, na kulku.
  • To s dědicem po vnitřní stránce spíš než genové má něco do sebe, napsal jsi to hezky.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @Aviv tyjo tohle je super myšlenka, že je Varys bratr manželky. To by najednou dávalo pribuzensky skvělý smysl.
    Je něco v knížkách co by to vyvracelo? Protože to je teď pro mě kanón.
  • Víme o ní, že byla postelovou otrokyní v Lysu a že Mopatis ju vzal k sebe domov a miloval tak veľmi, že mu bolo jedno, že neskorším sobášom s ňou urazil a znepriatelil si príbuzného jeho ženy z predchádzajúceho manželstva, ve kterém taky ovdověl, samotného Pentoského Princa. Chudinka pak pošla na to, co dělá z lidí kameny. Podle obrázku, co ukázal Tyrionovi, měla bledě zlaté vlasy s pramínky stříbra a pomněnkové oči. Aegon je má taky do pomněnkova, zatímco Gryff si vybavuje, že Rhaegar je měl tmavější, spíš ametyst. Mopatis mluví s nezvyklým citem, když říká, jak lituje, že nemuže za Aegonem již teď, ale že se brzy setkají a vezme sebou i ruky své ženy, posílá mu navíc zázvorové cukroví, které prý míval rád. A Tyrionovi poskytl jakési dlouho odložené oblečení dítěte.

Takže já myslím, že keď si tí dvaja vybudovalu slušné zázemie a Varysovi sa podarilo vypátrať, kde jeho sestra skončila, s Ilyriom po ňu šli a pak se ti dva vzali a měli Aegona. Otázne je co by řekla na tohle dosazování na trun. Jestli to bylo spískané až po, nebo je to přímo na její přání umírajícího. Ne že by to bylo tolik podstatné pro děj.
    Aviv napsal(a):

Jakože úloha Jona a Dany je obětování a kralování po válce zbude na modrou hlavu?

jj, něco na ten způsob
    Oakenfist napsal(a):

Nevada - děkuji pěkně za navedení, diskuze byla poměrně výživná. Taky mi přijde, že vztah Varys - Illyrio, založený pouze na přátelství z mládí, se zdá být trochu málo s ohledem na to, jaký dosah mají jejich činy a jak velké mají plány. Na druhou stranu, pořád mi to úplně neladí s jejich taktikou, a pokud by to byli potomci Targaryenů (nebo Černožárů), nebo by Illyrio měl targaryenskou/černožárskou manželku, proč nejdřív protěžovali Viseryse a Daenerys, a až pak vyrukovali s Aegonem ? Jenom, aby odvedli pozornost Roberta a schovávali si hlavní trumf až bude ta správná chvíle ?

Illyrio z dračí krve nebude. Varys už by být mohl. Ale ne každý Targaryen prahl po moci. Varys by mohl dobře kopírovat Bloodravena - mistr špionů, pak schopný místokrál.
    Viseryse měli jen na odlákání pozornosti, i kdyby se mu Dohtraky podařilo dostat do Západozemí, moc dlouho by nepřežil. Daenerys byla zas lákadlo pro Droga. Proto se jich taky ujali až půl roku před začátkem ságy, zatímco o Aegona pečovali od malička.
    Aviv napsal(a):

Tak já razím hypotézu, že Varys je bratr Serry, jsou Černožárové, on sám je eunuch a tak děti mít nemuže, ale tady synovec po zesnulé a syn starého přátele a zároveň zetě by se na trun hodil. A oni přece budou v jeho blízkosti a budou mu radit. A ano, Viserys a Dany odváděli pozornost a byli zaměstnání tím, co nemohlo uspět - jak chceš koňáky tahat přes vodu? A ikdyby nakrásně Viseryse poslechli a došli tam, s tím chopením se vlády to moc ružově nevidím ikdyby vylákali roberta do přímeho střetu a krouhli jej. Ale bude to mrtě zajímavý bordel, jehož uklizením by si přijedší Zlaté společenství s Aegonem krásně zabodovalo o místních. Ta vylíhlá dráčata jim udělala pořádný škrt přes rozpočet. Získat nebo sejmout.

Přesně tak.
    Teoreticky by to mohli být i potomci Bittersteela, který se oženil s jednou z dcer Daemona Blackfyrea :)
    Benji napsal(a):

@ Aviv tyjo tohle je super myšlenka, že je Varys bratr manželky. To by najednou dávalo pribuzensky skvělý smysl.
    Je něco v knížkách co by to vyvracelo? Protože to je teď pro mě kanón.

Není. Ale taky tam není zatím nic, co by to potvrzovalo.
  • Oakenfist napsal(a):

7) Brienne jako Dunkův potomek

I když to tedy údajně GRRM potvrdil, nejsem o tom přesvědčen v doslovném smyslu. Dokážu si představit, že Brienne je Dunkův “potomek” ve významu “následník” z pohledu ideálů rytířství. A že Duncan Vysoký byl skutečný rytíř, ochránce slabých, vzor cti, klaďas všech klaďasů, před nímž bledne snad i jinak nedostižný Davos Mořský. Zároveň Brienne a Dunka spojuje takové určité outsiderství, hodně lidí jimi pohrdá a podceňují je. Brienne není rytíř, tudíž nemá ani vlastní erb, volí si tedy ten, který i jí samé připadá vhodný. Ano, viděla ho ve zbrojnici svého otce, je možné, že tam tedy Dunk svůj štít zanechal … to ještě nedokazuje, že by tam zanechal i svoje geny. Třeba Brienne dosáhne podobné hodnosti, i když já bych sázel spíš na slzavé údolí.

Potvrzení téhle teorie přímo autorem mě taky dost překvapilo. Dobře, máme tu Dunkův znak, no a ten působí opravdu spíš jako symbolicky převzatý. Jinak dědický faktor - ta neobvyklá Brinnina výška... Trošku jsem si k tomu začala prohledávat souvislosti. Časově by se tam vešla s odřenýma ušima jako Dunkova pravnučka. Dunk totiž pravděpodobně vstoupil do Královské gardy až po Aegonově zvolení králem. Mohla by z toho být docela zajímavá povídka, ale bohužel, na rozdíl od jiných témat, by bylo nutné si kromě jakž takž použitelných dohadů většinu věcí v ději úplně vymyslet, což je asi lepší nechat na Martinovi ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.