!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.
Tady je pár dalších známých teorií:
zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven
Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností
Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana
Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse
Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny
Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington
Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.
Jaime je valonqar
Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové
Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem
roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy
Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova
Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane
Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra
Septa Lemore je Ashara Dayne
Zelená Milost je Harpyje
Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)
Dany se nikdy nedostane do Západozemí
Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených
Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)
Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka
Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse
Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem
Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara
Syrio Forel je/není mrtvý
Muži bez tváře způsobili konec Valyrie
Dračí ocel je/není Valyrijská ocel
mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu
Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů
Benjen je/není mrtvý
Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg
Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony
Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla
můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)
Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám
Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
Tady je pár dalších známých teorií:
zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven
Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností
Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana
Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse
Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny
Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington
Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.
Jaime je valonqar
Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové
Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem
roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy
Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova
Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane
Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra
Septa Lemore je Ashara Dayne
Zelená Milost je Harpyje
Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)
Dany se nikdy nedostane do Západozemí
Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených
Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)
Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka
Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem
Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara
Syrio Forel je/není mrtvý
Muži bez tváře způsobili konec Valyrie
Dračí ocel je/není Valyrijská ocel
mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu
Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů
Benjen je/není mrtvý
Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg
Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony
Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla
můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)
Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám
Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ještě k těm drakům a dračí oceli - já jsem nikde v knížkách nenašel doslovnou citaci, že by se dračí oheň používal při výrobě valyrijské oceli, třeba to tam někde je - proto jsem byl taky opatrný při formulaci jasných závěrů.
@Nevada - já si tou sousledností (nejdřív magie, pak draci) nejsem úplně jistý, jestli to tak je, tak je to zajímavá teorie. Měl jsem za to, že všechny scény, co zmiňuji (Tyrion a pyromanceři, Dany v Qarthu, Marwynova svíce) jsou pozdější datace, než narození draků (Tyrion a Dany ve Střetu králů, svíce v Hostině pro vrány, zatímco draci se narodili na konci Hry o trůny). Mirri Maz Duur je samozřejmě před draky. Kdyby tomu tak bylo, tak by objevení Jiných snad vyprovokovalo jejich protipól a ultimátní zbraň - draky, asi jako zákon zachování energie (pardon, rovnováhy). Já jsem nechtěl říct, že magie před draky neexistovala - jenom byla slabší (a jenom nějaká). Maggy Žába taky prováděla svoje kejkle, když žádní draci nebyli.
Gendry je v tomhle směru můj tip, protože je výborný kovář a hlavně z valyrijské krve. Valyrijskou ocel by nejspíš překovat uměl, s trochou štěstí ho to jeho mistr naučil. Někdo podobný by se snad našel možná v Dračím kameni nebo na Tříšti, ale o něm víme, že potřebné vlastnosti má. To hlavní, co bude ještě potřebovat, je magie. Znalost jak s ní pracovat si může buď doplnit během příštích dvou dílů, nebo, což je jednodušší, tuhle část prostě dodá někdo jiný. Draci jsou a s lidskou obětí se podle všeho počítá (ať už to bude kdokoliv).
Gendryho táta je Baratheon a Baratheoni jsou spřízněni s Targaryeny, tedy valyrijská krev.
Nejdřív jsem si myslel, že je to nesmysl, ale když jsem si znovu přečetl kapitolu Princ Zimohradu z Tance s draky (kapitola pojednává o svatbě Ramsayho Boltona s Jeyne Poole aka lady Aryou), myslím si, že možné by to bylo, ale rozhodně tomu nedávám 100%.
Asi nikdo nepochybuje, že Wyman Manderly nařídil zavraždit svoje přátele z Freyů, kteří k němu přijeli na návštěvu. Je dost dobře možné, že Rhaegar, Symond a spol. před smrtí trpěli. Ale že by jejich těla Manderlyho lidé převezli do Bílého přístavu, naporcovali a vezli pomalou cestou na Zimohrad, aby tam z nich ten koláč upekli ?
V inkriminované kapitole Ramsay porcuje tři obrovské svatební koláče, plné mrkviček, cibulek, tuřínu, pastináku, hub (GRRM je skutečně gastronomický blázen :)) a kousky kořeněného VEPŘOVÉHO masa. Manderly říká: "Ten nejlepší koláč, jaký jste kdy okusili pánové." A servíruje ho Roosovi Boltonovi, jeho ženě Waldě z Freyů a Hosteenovi a Aenysovi Freyovým. "Vychutnejte si ho, pánové, já si ho vychutnám určitě."
Vepřové maso se od lidského odlišuje, Manderly je celkem vtipálek a jedlík, ale že by to lidské maso jedl taky ? (podle knížky snědl šest kousků) Spíš mi přijde, že tím Lord-příliš-tlustý-aby-seděl-na-koni narážel na Rudou svatbu (svatební koláč a něco si vychutnat - vychutnat si pomstu). No, nic moc vysvětlení, ale jiné mě teď nenapadá.
Ano je. Teoreticky je možné, že se vrátí, ale to bych Noční hlídce nepřál.
Nejmladší z potomků Rickarda Starka byl za života Prvním průzkumníkem Noční hlídky. Naposledy se s ním setkáváme, když se ještě ve Hře o trůny vydává za Zeď spolu se šesti průzkumníky pátrat po Waymaru Roycovi (hrdinovi prvního prologu). Nevrátí se a nikdo ho nenajde, i když ho Noční hlídka hledá (Jaremy Rykker i Qhorin Půlruký po něm pátrají), při velké výpravě za Zeď si Jeor Mormont myslí, že by se Benjen připojil ke koloně dvou set černých bratří, kdyby byl někde poblíž. V Hostině pro vrány už se pracuje s Benjenovou smrtí jako s hotovou věcí a Černý Janek Bulwer se stává novým Prvním průzkumníkem.
Benjen není nikde k nalezení. Dva z jeho průzkumníků, kteří ho provázeli na poslední cestě, jsou nalezeni mrtví a pak jako oživlé mrtvoly napadnou Starého medvěda.
Benjen těžko obživne, je pryč už příliš dlouho. Jestli dál promlouvá do děje Ságy jako Studenoruký, si, milé děti, povíme příště.
Já osobně si myslím, že ostatky Benjena Starka sežral Bran Stark v Létově kůži (v kapitole Bran I v Tanci s draky, když se Léto setkává nad pozůstatky mužů Noční hlídky s bývalou Varamyrovou smečkou). Pokud ne, tak se nejspíš setkal s Jinými a dopadl podobně jako ser Waymar.
Já věřím, že v tom koláči Freyové byli. Manderlyho motivaci tu nemá smysl rozvádět. :-D
Skutečně není. V kapitole Bran I v Tanci s draky dochází k zásadnější interakci mezi Studenorukým a účastníky výletu za Tříokou vránou + v kapitole Bran III ve stejné knize Listinka říká Branovi o Studenorukém, že ho nemohou Jiní zabít, jelikož ho už "zabili dávno předtím". Protože je Listince nějakých 200 let, z jejího pohledu "dávno předtím" nejspíš nebudou ty 2-3 roky, které uplynuly od ztracení Benjena za Zdí. Studenoruký říká Branovi, že je zrůda, ale "pouze jeho (Branova) zrůda". Studenoruký nesmí za Zeď a je to posel Tříoké vrány, která nejdřív navštěvovala Jojena Reeda, aby Brana přesvědčil o správnosti cesty za Zeď. Má tedy dovést Brana za Tříokou vránou a to také dělá - Tříoká vrána tedy Studenorukého ovládá a spolu s ním i havrany, kteří mu pomáhají.
Když si dáme dohromady, že Tříoká vrána je lord Krvevran (Brynden Potok, bývalý pobočník krále, Lord velitel Noční hlídky a poslední Zelenověštec), který se dokáže vtělit do jakéhokoli tvora, vychází mi, že Studenoruký bude nemrtvý, ovládaný Lordem Krvevranem (podobným způsobem, jakým Bran ovládá Hodora - Krvevran je toho schopen, stejně, jako například ovládá Maynarda Plumma v "Tajemném rytíři" - to je těch Krvevranových "tisíc očí"). Krvevran zřejmě nechce, aby mu Studenoruký utekl někam daleko, takže ho nepouští za Zeď, Studenoruký nedýchá, mluví o smrti jako o známé věci, bojí se ohně, jako každá správná mrtvola za Zdí. Možná by se skutečně mohlo jednat o dávného Krvevranova služebníka (jednoho z Vraních zubů), který svého velitele následoval na jeho poslední cestě za Zeď, jak tvrdí některé teorie.
Pro Targaryeny podle mě nepracuje, respektive ve Světě Ledu a Ohně je řečeno, že štval Aeryse II. proti Rhaegarovi.
Jinak Viseryse a Dothraky hodlal využít k vyvolání zmatku a rozvratu, který měl ukončit Aegon.
To vše naznačuje, že Varys je buď potomek Černožára, nebo Hořkooceli (Měl Aegor vůbec nějaké děti?)
Takže i Aegon bude nejspíše Černožár, potažmo Hořkoocel.
Těžko říct, co si myslet o tom, že Mopatis celou dobu spolupracuje s Petyrem na tom dluhovém spiknutí. Je zvláštní, že by Varysovi něco takhle podstatného uniklo, ale na druhou stranu Tyrion zmínil, že pokud někdo bez problémů podrazí přítele tak je to Mopatis. A díky jeho blízkému vztahu s mistrem našeptávačů by pravděpodobně věděl, jak se vyhnout jeho špehům. Taky to dává realističtější rozměr celému Aegonově spiknutí. Varys ho podporuje protože to je Blackfyre loajalista a Mopatis protože se chce zbavit konkurence.
Poslední teorie, která se mi líbí ohledně Faegona. On zabije Cersei a obsadí město. Všichni ho uvidí jako zachránce Západozemí. Pak Daenerys přijde, uvidí, že všichni obdivují jeho a na něj se koukají jako na spasitele. A to podle mne bude poslední twist, který se chystá. Daenerys nějakým způsobem zaviní Aegonovu smrt, čímž otočí celý kontinent proti sobě.
:twisted:
GRRM nám tady představuje takové Fuggery světa AWOIAF, tedy bankéře, kteří v hlubokém středověku měli tu moc svrhnout jednoho krále a ustanovit druhého - takovou Banco Monte Paschi de Siena, ovšem zjevně s lepším asset and liability managementem. ŽBB byla údajně založena 23 braavoskými občany, ale její přesnou akcionářskou strukturu ani původ jejího kapitálu neznáme, a jaká je její úvěrová politika, její rizikový apetit, jestli pracuje s rizikově váženými aktivy, jak se financuje na mezibankovním trhu, jestli počítá denně PL-ko, a hlavně jak jsou nastaveny pravidla v případě její insolvence (jelikož tato pravidla by měla být stanovena samotným Braavosem jako suverénním městským státem) - to vůbec netušíme. "Run" se jako výraz používá většinou u retailových bank, kdy se šíří panika mezi "lidmi z ulice" - a ŽBB vypadá spíše jako korporátní, maximálně snad jako banka poskytující služby privátního bankovnictví.
Když si vezmu, jak pracují její relationship manageři (příkladem budiž Tycho Nestoris, podle svých slov "obyčejný služebník ŽBB") - správná chvíle pro řešení problému je vždy "hned teď", bankéři neváhají vjet do hlavní válečné vřavy, a probíjet se sněhovými bouřemi, aby vyhledali svého klienta - je tu zjevně ta správná korporátní kultura, na které je úspěch ŽBB postaven, tedy nezdá se, že by ŽBB byla nějak křehká instituce. Možná je i z pohledu braavoského zákonodárství "too big to fail". :-P
svého času byla mocnější než Železná banka Braavosu. Tudíž je úplně jedná jak křehká ta instituce je v rámci worldbuildingu už se tohle jednou stalo :P A myslím si, že vzhledem k tomu kolik tak říkajíc úrody bylo pro tenhle plot zasazeno, ať už Baelish, zmínky o smlouvě, rivalita Pentosu a Braavosu, banka očividně zoufalá na tolik, že cpou peníze do Stannise u kteérho není jisté, že se dožije zítřka, tak tady nepochybně je. Jestli ta úroda bude sklizena je samozřejmě otázka, ale přišlo by mi divné, kdyby se nad tím strávilo tolik času, aby pak mistr řekl tak nic :P A osobně mi to přijde zajímavější motivace než dělat z Mopatise dalšího Černožárského loajalistu.
V jeho spojenectví s Varysem bude více než ekonomický zájem. V Tanci to na mě udělalo dojem, že má Aegona opravdu rád a záleží mu na něm.