Hra o trůny 3×06 – Výstup - Ice & Fire
Hra o trůny 3×06 – Výstup - Ice & Fire
Tywin plánuje strategické spojenectví pro Lannistery. Melisandra navštěvuje Říční krajiny. Robb přistupuje na kompromis ke znovuobnovení spojenectví s rodem Freyů. Roose Bolton se rozhoduje, co učiní s Jaimem Lannisterem. Jon, Ygritte a divocí podnikají náročný výstup.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
V knize na to měl větší prostor. Tady Karstark nestíhal, tak se s Robbem domluvil, že tu část přeskočí. :D
Protože pak se dostaneš do téhle fáze, kdy kritizuješ všechno. :)
Nahrazení Edrika Gendrym chápu a problém s tím nemám, ale je fakt, že ta scéna Mel v Bratrstvu působila divně, nesedělo to a přišlo mi to nějak divně slepený. Teleport zase v akci, tentokrát použit Melisandrou.
Výstup na zeď byl divnej, jak už někdo psal působilo to jak film M. Baye.
Ale třeba Královo přístaviště mi přišlo super a mě bavily i Bastardovi hry.
Ad serial versus kniha, změny mi hrozně vadily v 2. serii, protože 1. serie byla výbornou adaptací a pak přišla změna. ALE! Seriál je pořád špička, a když nesrovnávám krásně si ho užívám, v tomhle se 100% ztotožňuje s názorem Aleka. A navíc, ti co se jim seriál nelíbí jsou v menšině sledovanost celkem strmě roste, což si tvůrci vyloží tak, že dělají dobrou práci, a změn může být jedině víc.
Nikde jsem neřek, že Karstarků bylo pár, tuším 3000, což ale v žádným případě není polovina armády. Kam se poděli všichni Umberové, Gloverové, Tallhartové, Tullyové a jejich spojenci. Když v seriálu kvákají nesmysly, tak na to teda hodlám upozorňovat.
Ale jestli mermomocí chceš něco nekritickýho, tak Srireen jsem pochválil velmi. Naneštěstí je to v třetí sérii jedna z mála věcí, o který se dá říct něco dobrýho...
Každopádně určit to, co si kritiku zaslouží je těžší než začít vykřikovat, že je něco špatně. Je to strašně subjektivní a třeba vím, že na 90% se s tebou neshodnu v kritice seriálu. Nejjednodušší je k tomu přistupovat, jako k dvěma rozdílným světům, jinak totiž budeme úspěšně vytvářet začarovaný kruh, kdy jeden bude vykřikovat, že je to špatně a druhý, že je to v pořádku.
O tom zmenšování armády jsem už také mluvil, ale horší je, že v první sérii je na oko obsadili a pak ticho po pěšině :(
Ale to se netýká jen severu. Z mocného Řekotočí zatím vytáhli jen Tullye, Freye a pravda Mallister se také objevil. O Lannisterech, Baratheonech, Tyrellech ani nemluvě.
@Branislav_Gepeto And this is crazy, but here's my Shadow :)
@Gorgloj Ber to tak, že prostě nechápu, že když je něco jednou vymyšlený a to tak že dokonale, uchází mi, proč to vymýšlet znovu a hůře. Já chápu, že nejde udělat konverze 1:1 a první sérii jsem dost hájil, stačí se podívat na starší komentáře nebo na csfd. Ale pak prostě tvůrci překročili linii měněním charakterů postav a tím to zkazili.
Tím je totiž porušený celý vyznění vůči divákovi. Tam kde by měly přicházet emocionální vrcholy, tam není nic, protože se něco stane postavě, kterou zkazej a zatímco u knihy je tím čtenář rozhozenej, smutnej nebo naopak rozradostněnej a plnej naděje, když se dobrý postavě něco naopak povede, tak u seriálu se to tak nějkak samovolně proplouží a nic to nenechá.
- Nie, Tywin nemôže nikoho donútiť zložiť prísahu na povel. Na jednej strane Edmure toto jasne hovorí, na druhej strane Tywin chce donútiť Lorasa zložiť ten sľub - síce iný, ale stále sľub bohov. Trápne.
- Nie, bratstvo možno žiada výkupné, aby sa o seba postarali, ale nie sú to žiadni otrokári. Vraj prichádzajú tam, kde je nespravodlivosť. Nie, oni si tu nespravodlivosť nesú so sebou. Nech sa vyvraždia navzájom, bude to spravodlivá sranda.
- Melisandrine rečičky boli dobré, ukázali Aryinu budúcnosť tak, ako v knihe - aj tam tá babizňa hovorila, že okolo Aryi vidí smrť.
- Jojen máva také zbytočné exaktné sny? Radšej mali použiť metaforu, že vidí tri krvavé oči, ako ich strážia a potom záber na nejakú vranu na strome, ktorá akurát vzlietne. To by ale museli tvorcovia premýšľať o niečom viac, než o prsiach a sexe.
- Robbova linka je hlúpa fraška. Robb nemal byť ten, čo zbuzeruje Edmura a basta. Edmure nie je svätúšik, ale zbabral to Robb Privatizér, čo o svojich plánoch hovorí len s Elitou. V knihe Robb mlčal, buzeroval Brynden, ktorý Edmurom pohŕdal. A ten koniec zasadania - skoro akoby som niekomu priložil hlaveň k hlave a poďakoval mu za to, ako pekne poslúcha. Jediné pozitívum boli pekné Freyovské čapičky.
- Zeď bola trápna. Mali dať menej ceckov a zaplatiť si zopár komparzistov ochotných spadnúť pri zosune Zdi - to by bolo lepšie ako táto trapárna z Vertical Limit. Jon s Ygritte sú romantickí ako pár ponožiek. Jediné pozitívum je to, že Jon takto začne nenávidieť Orella.
- Milujem Cersei alá Lenu Headley ako sa úprimne baví s Tyrionom alá Petrom Dinklageom. Takýchto scén malo byť viac. Dokonca mi ani nevadí ako podkopávajú charakter osôb - Cersei by sa už mala nad Tyrionom troška povyšovať.
- Ešte to zachraňuje dvojka Brienne a Jaime. Ako zapichla tú vidličku a pritom sa riadne ani nepozerala a komunikovala s Roosem. Obaja sú skvelí. Aspoň čosi.
- Samwellova chvíľka sa dúfam blíži.
- Ramsay nie je tak úplne Ramsay, je to pološialený hráč a sráč. Ale zato je to aspoň bžunda.
- Ygritte spravili blbo. Sedem bleskov Perúnových. Ona by mala na kľakačov srať a preferovať Divokých. Romantická Ygritte. No to je paráda. A to tá herečka je taká dobrá a pekná.
- Šmárja. Ros strápnili. A pekne. Najskôr je to univerzálna šľapka a keď jej konečne dajú prednosť dokázať herecké nadanie a keď je to aspoň mierne zaujímavá postava - keď už tam je teda vrýpnutá, nech je zaujímavá - odpravia ju tak blbo?
(a další)
Proč si všichni myslíte,
mňa len jedna vec naštvala, a to tá, že sa len štyria dostali za Wall? nikde som nevidel sa tu nikoho na toto stazovat, ale mna toto asi najviac dostalo...mohli tam pridat random cloveka (aj ja by som im tam prisiel zahrat nahodneho cloveka, ktory sa dostane tiez za Wall :D )
Díky za rady jak přistupovat k seriálu. Ještě že vás máme...
Já začala sledovat adaptaci mé oblíbené ságy Písně ledu a ohně, kde jsem si oblíbila postavy z nějakého důvodu a nesnáším další postavy z dalších důvodů. Ne koukat na nějaký nesmyslný zkratkovitý příběh, který mi vypráví hovadiny, přičemž ty hovadiny směřují ke stejnému cíli, jako skvělá předloha.
(A ne, netřeba mi radit, abych to přestala sledovat.)
Může. Resp. král může, protože ten rytíře do Královské gardy jmenuje. A ten rytíř nemá na vybranou. Nemůže prohlásit "děkuji, ale strč si to někam, nemám zájem."
Seriál je adaptácia. Čitateľ by nemal prekrúcať očami, ak nejde o priznane len inšpirovaný základ a nečitateľovi by mala byť predloha čo najlepšie predvedená. To je ako povedať, že audiobooky sú len pre slepých, čo si to nevedia prečítať sami.
Ja chápem mnohé zmeny z hľadiska lepšieho pochopenia pre divákov a aj mnohé skratky z finančno-praktického hľadiska a aj mnohé zmeny, ktoré sa proste páčili tvorcom. Ale robiť z postáv úplných idiotov je jednak prznenie pôvodného diela a jednak je to otravné. Neustále porušujú zvyklosti a zákony sveta, ktorý údajne milujú - viď Tywin nútiaci Lorasa k sľubu či otrokárske Bratstvo - a takisto často ničia logiku - niekoľkokrát omieľaná vec s Karstarkovou polovicou armády. Tu už nejde o sťažovanie, ale o konštatovanie technických chýb, ktoré by profesionálna práca mať nemala.
A radšej si prečítam zaujímavý text od Flankera či Nevady a častokrát aj od Miss Utahraptor, kde je kritika často podaná zábavným spôsobom, pretože mi nepripadá nič zábavné na tom čítať podesiatykrát aká bola epizóda najlepšia z celej série pri každom dieli.
Jeden technický detail: Mám averziu k slovu 'ľúbiť'. Je to bohémizmus. Páči/Miluje. V tomto kontexte páči.
A teraz k tomu druhému -
a pokud narážíš na povolání do gardy.. no zkus takovou nabídku odmítnout (Joffreymu) =D
Ostatně víceméně obdobným způsobem se dostal Jaime do gardy..