Hra o trůny 3×06 – Výstup - Ice & Fire

upraveno 5. května 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3×06 – Výstup - Ice & Fire

Tywin plánuje strategické spojenectví pro Lannistery. Melisandra navštěvuje Říční krajiny. Robb přistupuje na kompromis ke znovuobnovení spojenectví s rodem Freyů. Roose Bolton se rozhoduje, co učiní s Jaimem Lannisterem. Jon, Ygritte a divocí podnikají náročný výstup.

Read the full story here

13468919

Komentáře

• @flanker.27 Nejsem si jistý jak rychle za sebou to bylo v knížce, ale Karstarků rozhodně nebylo pár a kdyby neodešli, třeba by za Freyem ani nešel.
    V knize na to měl větší prostor. Tady Karstark nestíhal, tak se s Robbem domluvil, že tu část přeskočí. :D

Protože pak se dostaneš do téhle fáze, kdy kritizuješ všechno. :)
  • Tímhle dílem mě úplně neoslnili, ale na druhou stranu tak hrozný to podle mě taky nebylo, byly horší chvilky a byly i lepší.
    Nahrazení Edrika Gendrym chápu a problém s tím nemám, ale je fakt, že ta scéna Mel v Bratrstvu působila divně, nesedělo to a přišlo mi to nějak divně slepený. Teleport zase v akci, tentokrát použit Melisandrou.
    Výstup na zeď byl divnej, jak už někdo psal působilo to jak film M. Baye.
    Ale třeba Královo přístaviště mi přišlo super a mě bavily i Bastardovi hry.

Ad serial versus kniha, změny mi hrozně vadily v 2. serii, protože 1. serie byla výbornou adaptací a pak přišla změna. ALE! Seriál je pořád špička, a když nesrovnávám krásně si ho užívám, v tomhle se 100% ztotožňuje s názorem Aleka. A navíc, ti co se jim seriál nelíbí jsou v menšině sledovanost celkem strmě roste, což si tvůrci vyloží tak, že dělají dobrou práci, a změn může být jedině víc.
  • @Gorgloj Argumentovat v souvislosti s Písní věkem je asi jako přitáhnou na mistrovství světa v šipkách nafukovací terč :D
  • @Riv To ano, v knize, nikoli v seriálu ;)
  • @Gorgloj Neměl by ten seriál být podle knih čistě náhodou? :D
  • @Riv "Měl", jenže Martin to s tím věkem přehnal a myslím ,že seriál se v této věci s knihou rozchází.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Gorgloj Když se pozorně podíváš na komentář k minulýmu dílu, zjistíš, že rozhodně nekritizuju všechno, to je úkrok fandů seriálu stranou jak se "vypořádat" s námitkama (nelíbí se mi tohle proto a proto - blé, nekritizuj pořád všechno ...). Kritizuju to, co si kritiku zaslouží a pohříchu je toho v seriálu od druhý série většina a kurvení charakterů je tím nejzávažnějším důvodem.

Nikde jsem neřek, že Karstarků bylo pár, tuším 3000, což ale v žádným případě není polovina armády. Kam se poděli všichni Umberové, Gloverové, Tallhartové, Tullyové a jejich spojenci. Když v seriálu kvákají nesmysly, tak na to teda hodlám upozorňovat.
  • @flanker.27 Takže ty kritizuješ to špatné a dobré necháváš na pokoji, protože tam není co kritizovat???
    @Konva To je nějaká narážka na pravidlo chválit se musíme sami, to za nás nikdo neudělá? :)

Ale jestli mermomocí chceš něco nekritickýho, tak Srireen jsem pochválil velmi. Naneštěstí je to v třetí sérii jedna z mála věcí, o který se dá říct něco dobrýho...
  • Ale to jsem zase nemyslel nějak špatně a nechci mermomocí samou chválu (Shireen byla kouzelná) měla to být otázka jestli to o čem nenapíšeš považuješ taky za špatné či dobré??
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    flanker.27 napsal(a):

@Kolikokoli Ano, poptala se asi takhle: Prosimvás, to bratrstvo, jak ho hledaj Lannisteři a každýho kdo o něm něco ví mučej, nevíte náhodou kde se schovávaj? Jo mimochodem, my sme od Stannise, druhýho úhlavního nepřítele Lannisterů tak to na nás prosim nepráskněte... :wall: :wall: :wall:

A Mel si dá s Thorosom duet Hey I just met you
  • Tenhle díl se mi celkem líbil, i když byl takový pomalejší. Trochu mě štve, jak změnili chování Bryndena a Robba vůči Edmurovi. Brynden je v knížkách moje oblíbená postava a tady se vůči svému synovci chová jak naprostý blb, přestože Edmure tu situaci s Freyema vůbec nezavinil. Ale líbily se mi všechny scény z Králova Přístaviště, taky ta scéna mezi Samem a Fialkou, Ramsay je skvěle zahraný. Trochu mi přišla divná ta rivalita mezi Meerou a Ošou, nepřišlo mi, že by ani jedna měla v knihách takhle hádavou povahu. Přesto jsem se ale už dávno naučila rozdělovat knihy a seriál, snažím se to moc nesrovnávat a nebýt moc kritická, protože si to chci užít. Podle mě kdo tohoto není schopný a prakticky po každém díle je nespokojený (na to má každý právo a vůbec mu ten názor neberu), by se měl přestat dívat, protože je naivní očekávat, že se to najednou mávnutím kouzelného proutku změní. Naopak si myslím, že až se dostanou k adaptaci čtvrté a páté knížky, udělají ještě mnohem víc změn, například bych se ani nedivila, kdyby vyškrtli takové postavy jako je Quentyn, Penny nebo sloučili některé Greyjoye.
  • upraveno 7. května 2013
    @flanker.27 Ses nějak rozjel ;)
    Každopádně určit to, co si kritiku zaslouží je těžší než začít vykřikovat, že je něco špatně. Je to strašně subjektivní a třeba vím, že na 90% se s tebou neshodnu v kritice seriálu. Nejjednodušší je k tomu přistupovat, jako k dvěma rozdílným světům, jinak totiž budeme úspěšně vytvářet začarovaný kruh, kdy jeden bude vykřikovat, že je to špatně a druhý, že je to v pořádku.

O tom zmenšování armády jsem už také mluvil, ale horší je, že v první sérii je na oko obsadili a pak ticho po pěšině :(

Ale to se netýká jen severu. Z mocného Řekotočí zatím vytáhli jen Tullye, Freye a pravda Mallister se také objevil. O Lannisterech, Baratheonech, Tyrellech ani nemluvě.
    @Konva nenapíšu ani o všem špatným :)

@Branislav_Gepeto And this is crazy, but here's my Shadow :)

@Gorgloj Ber to tak, že prostě nechápu, že když je něco jednou vymyšlený a to tak že dokonale, uchází mi, proč to vymýšlet znovu a hůře. Já chápu, že nejde udělat konverze 1:1 a první sérii jsem dost hájil, stačí se podívat na starší komentáře nebo na csfd. Ale pak prostě tvůrci překročili linii měněním charakterů postav a tím to zkazili.

Tím je totiž porušený celý vyznění vůči divákovi. Tam kde by měly přicházet emocionální vrcholy, tam není nic, protože se něco stane postavě, kterou zkazej a zatímco u knihy je tím čtenář rozhozenej, smutnej nebo naopak rozradostněnej a plnej naděje, když se dobrý postavě něco naopak povede, tak u seriálu se to tak nějkak samovolně proplouží a nic to nenechá.
    upraveno 7. května 2013
    Tento diel bol ako súťaž o najväčšieho idiota

- Nie, Tywin nemôže nikoho donútiť zložiť prísahu na povel. Na jednej strane Edmure toto jasne hovorí, na druhej strane Tywin chce donútiť Lorasa zložiť ten sľub - síce iný, ale stále sľub bohov. Trápne.

- Nie, bratstvo možno žiada výkupné, aby sa o seba postarali, ale nie sú to žiadni otrokári. Vraj prichádzajú tam, kde je nespravodlivosť. Nie, oni si tu nespravodlivosť nesú so sebou. Nech sa vyvraždia navzájom, bude to spravodlivá sranda.

- Melisandrine rečičky boli dobré, ukázali Aryinu budúcnosť tak, ako v knihe - aj tam tá babizňa hovorila, že okolo Aryi vidí smrť.

- Jojen máva také zbytočné exaktné sny? Radšej mali použiť metaforu, že vidí tri krvavé oči, ako ich strážia a potom záber na nejakú vranu na strome, ktorá akurát vzlietne. To by ale museli tvorcovia premýšľať o niečom viac, než o prsiach a sexe.

- Robbova linka je hlúpa fraška. Robb nemal byť ten, čo zbuzeruje Edmura a basta. Edmure nie je svätúšik, ale zbabral to Robb Privatizér, čo o svojich plánoch hovorí len s Elitou. V knihe Robb mlčal, buzeroval Brynden, ktorý Edmurom pohŕdal. A ten koniec zasadania - skoro akoby som niekomu priložil hlaveň k hlave a poďakoval mu za to, ako pekne poslúcha. Jediné pozitívum boli pekné Freyovské čapičky.

- Zeď bola trápna. Mali dať menej ceckov a zaplatiť si zopár komparzistov ochotných spadnúť pri zosune Zdi - to by bolo lepšie ako táto trapárna z Vertical Limit. Jon s Ygritte sú romantickí ako pár ponožiek. Jediné pozitívum je to, že Jon takto začne nenávidieť Orella.

- Milujem Cersei alá Lenu Headley ako sa úprimne baví s Tyrionom alá Petrom Dinklageom. Takýchto scén malo byť viac. Dokonca mi ani nevadí ako podkopávajú charakter osôb - Cersei by sa už mala nad Tyrionom troška povyšovať.

- Ešte to zachraňuje dvojka Brienne a Jaime. Ako zapichla tú vidličku a pritom sa riadne ani nepozerala a komunikovala s Roosem. Obaja sú skvelí. Aspoň čosi.

- Samwellova chvíľka sa dúfam blíži.
    Možno nakoniec séria skončí s tým, ako Coldhands zachraňuje. Ale to by bolo stereotypné, dva konce za Zdí, teraz by to mohla byť aj tá Cat.

- Ramsay nie je tak úplne Ramsay, je to pološialený hráč a sráč. Ale zato je to aspoň bžunda.

- Ygritte spravili blbo. Sedem bleskov Perúnových. Ona by mala na kľakačov srať a preferovať Divokých. Romantická Ygritte. No to je paráda. A to tá herečka je taká dobrá a pekná.

- Šmárja. Ros strápnili. A pekne. Najskôr je to univerzálna šľapka a keď jej konečne dajú prednosť dokázať herecké nadanie a keď je to aspoň mierne zaujímavá postava - keď už tam je teda vrýpnutá, nech je zaujímavá - odpravia ju tak blbo?
    Omnoho väčší zmysel by jej smrť mala buď namiesto Dontosa alebo namiesto Marilliona. Niekedy mám takú trápnu chuť im vytrhnúť pero a napísať im to sám. :wall:
  • Aspoň tu je vidět jak je Joffrey levej. Střílí z pár metrů a polovinu šipek pošle úplně mimo. A ta kuš se taky zdá nějaká slabá ... silnější by asi nenatáhl xD
  • Jsem jediná, koho potěšila zmínka o Dareonovi? :D
  • Kolikokoli napsal(a):

Taky mi nepřijde, že to prasí. Beru to jako paralelní vesmír, kde sice možná kazí některé postavy (Robb, Jon, Brynden), ale ty mi přišly blbé (rozuměj nudné, otravné) i v knize, takže je mi to fuk, ale naopak pomáhají vylepšit jiné postavy (Tywin, Stannis - jo, jejich seriálová verze mi přijde lepší, Gendry...).

A taky mám šok ohledně Malíčka. Naivně jsem si myslela, že Sansu opravdu zachránil z lásky :D.
    Ja byl zase štastnej když v knize
    řekl Sanse ,že v jejím jménu bude nárokovat Winterfell.Jenže ten šmejd neudělá nic co se mu nehodí do krámu...

• Ja som strašne zvedavý na 7. epizodu už len z toho dôvodu, že seriál sa odchyluje od knihy a chcem vedieť ako sa s tým vysporiadal sám spisovatel G. R. R. Martin keď písal scenár :D
    Kolikokoli napsal(a):

Jsem jediná, koho potěšila zmínka o Dareonovi? :D

Nie, tiež ma to potešilo rovnako ako pripomenutie obsidiánovej dýky. :)
  • mne tam osobně vadí nejvíc ta redukce seveřanů atd. Třeba v druhé serii měl Tywin při poradě ve stanu cca 8-10 mužů, u kterých se dá předpokladat, že to byli víceméně vazalové (včetně Kevana) takže i když tam byli par minut, skoro nic neřekli, člověk měl pocit že to takahle nějak ma bejt, u seveřanů se už ani s tim Umberem ve třetí serii neobtěžovali ... přitom dat tam na par vteřin komprarz ve šlechtickejch hadrech, alespon na tu poradu, nemuže bejt zas takovej problem ... btw na 6. dile by se našlo vic špatnejch věcí, ale většina už tu byla zminěna
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Gorgloj napsal(a):

@Riv "Měl", jenže Martin to s tím věkem přehnal a myslím ,že seriál se v této věci s knihou rozchází.

Zase tak moc ne. Dětské postavy (vč.Robba) jsou starší o 2-3 roky. To zase není až tak moc.
    Blackfish napsal(a):

Tak Malíček dominuje na celé čáře :) Jinak se ten díl popsat nedá... A proč by se zase teleportoval? :) vždyť odjel lodí...

Čím? Jak? Tím, že už zase naznačuje své plány a sděluje tajné touhy na potkání svému největšímu soupeři? Simtě...
    Riv napsal(a):

neodjel
    (a další)

Proč si všichni myslíte,
    že neodjel? Do záchrany Sansy je ještě hodně daleko. V Králově přístaviště ho teď potřeba nebude.

• ja sa prichyľujem k názorom tým, ktorým sa seriál ľúbi, bo ako to tu už niekto povedal, seriál je pre nečtenárov, a tí by v tom mali chaos, keby to bolo presne podľa knihy (toľko postáv, ktoré nevidíš, a spomenúť si na ne každý diel čo sa dialo, by bolo dosť zlé)

mňa len jedna vec naštvala, a to tá, že sa len štyria dostali za Wall? nikde som nevidel sa tu nikoho na toto stazovat, ale mna toto asi najviac dostalo...mohli tam pridat random cloveka (aj ja by som im tam prisiel zahrat nahodneho cloveka, ktory sa dostane tiez za Wall :D )
    @Candy @Gorgloj
    Díky za rady jak přistupovat k seriálu. Ještě že vás máme...

Já začala sledovat adaptaci mé oblíbené ságy Písně ledu a ohně, kde jsem si oblíbila postavy z nějakého důvodu a nesnáším další postavy z dalších důvodů. Ne koukat na nějaký nesmyslný zkratkovitý příběh, který mi vypráví hovadiny, přičemž ty hovadiny směřují ke stejnému cíli, jako skvělá předloha.

(A ne, netřeba mi radit, abych to přestala sledovat.)
    Branislav_Gepeto napsal(a):

- Nie, Tywin nemôže nikoho donútiť zložiť prísahu na povel. Na jednej strane Edmure toto jasne hovorí, na druhej strane Tywin chce donútiť Lorasa zložiť ten sľub - síce iný, ale stále sľub bohov. Trápne.

Může. Resp. král může, protože ten rytíře do Královské gardy jmenuje. A ten rytíř nemá na vybranou. Nemůže prohlásit "děkuji, ale strč si to někam, nemám zájem."
  • @Nevada
    Jasně, že odjel. Pak bude čárymáryfuk a už stojí vedle Sansy a kamsi ju táhne pryč :D.
    stano napsal(a):

ja sa prichyľujem k názorom tým, ktorým sa seriál ľúbi, bo ako to tu už niekto povedal, seriál je pre nečtenárov, a tí by v tom mali chaos, keby to bolo presne podľa knihy (toľko postáv, ktoré nevidíš, a spomenúť si na ne každý diel čo sa dialo, by bolo dosť zlé)

mňa len jedna vec naštvala, a to tá, že sa len štyria dostali za Wall? nikde som nevidel sa tu nikoho na toto stazovat, ale mna toto asi najviac dostalo...mohli tam pridat random cloveka (aj ja by som im tam prisiel zahrat nahodneho cloveka, ktory sa dostane tiez za Wall :D )

Seriál je pre nečitateľov? O je na to zákon? Častokrát tvorcovia uvádzali ako komentáre k určitým epizódam spoilery pre čitateľov.
    Alebo neviem ako sa na nete dozvedeli, že svadba Sansy a Tyriona bude v ôsmej časti.

Seriál je adaptácia. Čitateľ by nemal prekrúcať očami, ak nejde o priznane len inšpirovaný základ a nečitateľovi by mala byť predloha čo najlepšie predvedená. To je ako povedať, že audiobooky sú len pre slepých, čo si to nevedia prečítať sami.

Ja chápem mnohé zmeny z hľadiska lepšieho pochopenia pre divákov a aj mnohé skratky z finančno-praktického hľadiska a aj mnohé zmeny, ktoré sa proste páčili tvorcom. Ale robiť z postáv úplných idiotov je jednak prznenie pôvodného diela a jednak je to otravné. Neustále porušujú zvyklosti a zákony sveta, ktorý údajne milujú - viď Tywin nútiaci Lorasa k sľubu či otrokárske Bratstvo - a takisto často ničia logiku - niekoľkokrát omieľaná vec s Karstarkovou polovicou armády. Tu už nejde o sťažovanie, ale o konštatovanie technických chýb, ktoré by profesionálna práca mať nemala.

A radšej si prečítam zaujímavý text od Flankera či Nevady a častokrát aj od Miss Utahraptor, kde je kritika často podaná zábavným spôsobom, pretože mi nepripadá nič zábavné na tom čítať podesiatykrát aká bola epizóda najlepšia z celej série pri každom dieli.

Jeden technický detail: Mám averziu k slovu 'ľúbiť'. Je to bohémizmus. Páči/Miluje. V tomto kontexte páči.

A teraz k tomu druhému -
    V Traileri bolo vidieť väčšie množstvo Divokých, ak to vôbec boli Divokí. Buď to spravia tak, že ostatná várka šla neskôr alebo naozaj len títo. Toto by mi až tak nevadilo aj keď nejaký ten komparzista či dvaja by sa tam ešte šikli.
  • upraveno 7. května 2013

Tento diel bol ako súťaž o najväčšieho idiota

Tywin měl podobnou rozmluvu, jako Robb s Edmurem, v minulém díle, takže Loras by měl podobnou rozmluvu se svým papá nebo přímo s Ollenou. Nic trapného, jen to není vidět.
    a pokud narážíš na povolání do gardy.. no zkus takovou nabídku odmítnout (Joffreymu) =D
    Ostatně víceméně obdobným způsobem se dostal Jaime do gardy..
    upraveno 7. května 2013
    Nevada napsal(a):

Může. Resp. král může, protože ten rytíře do Královské gardy jmenuje. A ten rytíř nemá na vybranou. Nemůže prohlásit "děkuji, ale strč si to někam, nemám zájem."
    Nuž ale tak ostrieľaná úprimnica ako Olenna, ktorá sa nebála spomenúť ten incest by sa mohla oprieť o tento detail, že ak bude Loras donútený zo slušnosti odprisahať sľub, nemusí byť tak plný. A ak sa k rečiam o inceste pridajú aj reči o tom, že nútia druhých prisahať sľuby, ľudia si čo-to pomyslia. Tak či onak, vstup do KG by mal byť dobrovoľný. Nie je to predsa žiadna Nočná hliadka. A táto skratka mi prišla ako dosť nedomyslená. Loras, ktorý sa pridal do KG dobrovoľne a použil slová "Když zajde sluncey žádná svíce jej už nenahradí" je omnoho lepšia verzia.

Alebo to dopadne tak, že Loras sa na Dračom kameni pod tú vriacu smolu radšej vrhne než by si mal vziať Cersei.

skelet napsal(a):

Ostatně víceméně obdobným způsobem se dostal Jaime do gardy..

?
    Jaime o to požiadal, nie?
    Chcel byť so Cersei.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.