!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1181182184186187243

Komentáře

• upraveno 10. června 2015
    @sfik nemáš to popletené? Já si pamatuju, že stará chůva vyprávěla, že během Dlouhé noci matky rdousili vlastní děti hned po narození, aby nemusely trpět v tom příšerném světě.

EDIT: tak jo, zabíjeli i mimina, asi se cítili silní v kramflecích tou dobou.
  • @Dreamer Jo ten citát byl nepřesný, ale nedávno jsem si četl právě tady na icefire historii a i když tam bylo to že matky raději vraždili své děti (což by mohlo značit, že je lepší své dítě zabít než ho nechat odnést Jinými), ale je tam i
    Všechny meče mužů dohromady nestačily zastavit jejich postup, a dokonce ani panny a nemluvňata u nich nenašly slitování.
    Ale nevím z jaké pasáže v knize toto je..
  • Nene matky své děti zabíjeli kvůli tomu, že byl hladomor, aby netrpěli. A teprve poté se poprvé objevili Jiní.
  • Je to z vyprávění staré chůvy.
  • @suertuda: U Crastera pár poznámek: Dle knih myslím, že stále můžeme JEN spekulovat, co Jiní s dětmi dělají. A Craster bude mít s dávnými hříchy Nočního krále asi pramálo společného - Tuším, že to je syn divoké a kohosi z noční hlídky, což jej tak trochu diskvalifikovalo z života tam i tam... ostatně žije v Craster keep, což naznačuje (resp. potvrzuje hypotézu), že ji postavil on a nejedné se o nějakou držbu dlouhé rodinné linie (leda by se všichni jmenovali Craster a zrovna tento Craster evidentně neplánoval nechat ji některému synovi po sobě...)
  • @Jay : však já taky jen spekuluju ;-) Je mi podezřelé, že Jiní berou jen jeho děti (nevěřím, že je berou i od jiných divokých - ostatně, v knize to není ani potvrzené ani vyloučené, takže obrázek si může udělat každý podle sebe). A to že bydlí kde bydlí nemá vliv na jeho případný původ. Že je syn někoho z hlídky si bohužel nevybavuju... :-(
    Ale zatím, kdykoli se Jiní objevili, diskutovat zrovna nechtěli, tak nevím jak to tento frajer ujednal.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @JoffreyWater Sice s křížkem po funuse, ale přesto: Prosím, nedávej sem informace ze seriálu. A to ani jako domněnky, které vycházejí ze znalosti seriálu. Tohle je vlákno čistě ke knihám. Díky za pochopení. Na seriálové spekulace jsou založené (teď už dokonce) tři diskuze v seriálové kategorii.
  • Teď mě napadá, jak se tu občas točí myšlenka kolem bratrovražedného souboje Hrobník x Strong,... jak myslíte, že je na tom Qyburnův frajer se smrtelností... za předpokladu, že to opravdu je černou magií oživený Hora (o čemž jsem přesvědčen)? Ona by to mohla být ještě o fous větší ironie, kdyby Ohař byl nucen bojovat proti němu ohněm (ach ten jeho kladný vztah k ohni...) a nakonec mu vrátil to spálení tváře i s úroky...
  • Ona byla někde zmínka o tom, že by se Qyburn věnoval černé magii? Já měla za to, že díky zkoumání vnitřnosti "zaživa", je v těchto věcech prostě jen o dost chytřejší než ostatní léčitelé, kteří se učí na mrtvolách.
  • @suertuda: Podle awoiaf o něm ve střetu králů říká, že Qyburn je znám černou magií a nekromancerstvím,... Jako podle všeho to běží agenturou JPP (jedna paní povídala). Samozřejmě, může být jen super "chirurg", stejně jako utopení železní muži mohou být při obřadu "jen běžně resuscitováni" (čemuž celkem věřím)... Ale u Qyburna vážně věřím povídačkám (navíc teď po vzestupu magie) a Hora s lebkou v Dorne a tělem v brnění Gardy (navíc s velmi divnými zvyky) mi přijde logičtější, než že by Qyburn nechal Horu umřít a vysypal z rukávu chlapa jako horu, který by byl šampionem královny.
  • V knize o něm tvrdí, že byl pro nekromancii vyloučen z citadely.
  • Stejně by mě zajímalo, jak toho Stronga Qyburn ovládá. Protože pokud rozumí příkazům, mělo by mu to alespoň trochu myslet a v tom případě bych jeho věrnost nebral za 100%. Naopak pokud by mu to vůbec nemyslelo, nemohl by krom chození dělat asi nic moc, i když hodorovi to taky moc nemyslí.=D Nějaké názory?
  • Může ho "magicky" ovládat stejně jako Jiní ovládají nemrtvé, akorát s tím rozdílem, že Hora poslouchá Meng.. tedy Qyburna
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Everett_Young
    Everett_Young napsal(a):

Může ho "magicky" ovládat stejně jako Jiní ovládají nemrtvé, akorát s tím rozdílem, že Hora poslouchá Meng.. tedy Qyburna

:D Dobře ty, i když tahle souvislost by mne samotného nenapadla.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @hnzanai
    hnzanai napsal(a):

Stejně by mě zajímalo, jak toho Stronga Qyburn ovládá. Protože pokud rozumí příkazům, mělo by mu to alespoň trochu myslet a v tom případě bych jeho věrnost nebral za 100%. Naopak pokud by mu to vůbec nemyslelo, nemohl by krom chození dělat asi nic moc, i když hodorovi to taky moc nemyslí.=D Nějaké názory?

Tak ono stačí, že Hora je aspoň částečně pořád sám sebou a pak se nemusí obtěžovat s nějakou kontrolou, protože za života nepatřil Gregor k nejchytřejším a Tywina poslouchal na slovo. Nevidím možnosti, proč by to teď dělal jinak. Tupé vraždící monstrum, nic víc. Pes.
  • @Tyrion Lannister vždycky když ve filmu/komiksu/knize nějaký moula oživí zombíky tak ti zombíci jsou vázaní na toho kdo je přivolal. To že se pak občas obrátí proti němu a všude létají jeho vnitřnosti, to už je věc druhá.
    upraveno 23. června 2015
    Jay napsal(a):

Teď mě napadá, jak se tu občas točí myšlenka kolem bratrovražedného souboje Hrobník x Strong,... jak myslíte, že je na tom Qyburnův frajer se smrtelností... za předpokladu, že to opravdu je černou magií oživený Hora (o čemž jsem přesvědčen)? Ona by to mohla být ještě o fous větší ironie, kdyby Ohař byl nucen bojovat proti němu ohněm (ach ten jeho kladný vztah k ohni...) a nakonec mu vrátil to spálení tváře i s úroky...

Já myslím, že i když Strong bude oživený Hora, tak zabít se bude dát. Prostě rozsekat na kousky, (pochcat), a pak třeba ještě pro jistotu spálit. K čemu by taky Martinovi byl v příběhu nezničitelný bojovník?
    Ale taky si myslím, že Strongovým přemožitelem nebude Ohař. Předpokládám, že Martin to potěšení čtenářům nedopřeje. Určitě ne v božím soudu. Tam tipuju Strongovo vítězství a Cerseinu rehabilitaci.
    Jay napsal(a):

Hora s lebkou v Dorne a tělem v brnění Gardy (navíc s velmi divnými zvyky) mi přijde logičtější, než že by Qyburn nechal Horu umřít a vysypal z rukávu chlapa jako horu, který by byl šampionem královny.

Spíš je ta lebka v Dorne uměle vytvořená a Hora je pořád v jednom kuse.
  • upraveno 23. června 2015
    Lancel už mal víziu o svojej smrti takže si myslím že to bude práve on kto bude bojovať so Strongom
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    JoeGyry napsal(a):

Lancel už mal víziu o svojej smrti takže si myslím že to bude práve on kto bude bojovať so Strongom

=D To by bol inak dosť trápny šampión. Aký zmysel by pre vrabčáka malo použiť ho s tým ,,Aj tak to prehráš, ale holt, trocha krvi musí vždy byť." Teda ako táto verzia by sa mi páčila, ale bola by taká komická.
    upraveno 23. června 2015
    Pokud Nejvyšší vrabčák nevytáhne z hábitu nějakého neznámého, ale ostříleného pardála typu Bronna či Belwase, tak možná ani jinou možnost mít nebude.
  • Jenom mě tak napadlo... podle jedné dost pravděpodobné teorie nechal Balona zabít Euron, najal si na to muže bez tváře a zaplatil dračím vejcem. Jestli je to pravda, pak je dračí vejce v Braavosu a Arya ho může najít a ukrást. Mohla by se tak zapojit ještě do jiné dějové linie a její výcvik by mohl vést k něčemu jinému než poznání, že je narušená. Ale napadá vás vůbec, co jinak dějově s tím? Arya bude těžko jedna z hlav draka. :-k
  • Je pravda, že při všech těch šílených teoriích mě udivuje, že ještě nikdo nezakomponoval Aryu mezi Targareny =D
  • @Denebola: Vzhledem k tomu, kdy se narodila, tak byla většina Targaryenů příliš mrtvých, nebo moc mladých,... ačkoli možná mohl maestr Aemon překvapit a nasadit Nedovi parohy... :-k
  • AyleenAyleen Zachovejte paniku!
    jasně :D třeba nakonec zjistíme, že všichni Starkové byli vlastně maskovaný Targaryeni :D
  • Žasnu nad tím přesvědčením, že tři hlavy draka znamenají tři Targaryeny, i když je to moc na ráně. Dvě z těch hlav můžou být jeho/její společníci. Jinak jste mi teda moc nepomohli, předpokládám totiž, že Arya nikoho na trůn vracet nebude =D
  • @svoa00 No, on asi Martin moc neví co s ní, popřípadě potřebuje zavít čas stejně jako u Daenerys, tak jí na dvě knihy poslal někam do háje, stejně jako Daenerys a stejně jako tunu dalších postav. Jak to měl navržené jako trilogii a začal přidávat další věci, tak teď neví, jak natáhnout příběhy těch hlavních postav a tak je nechává plácat sem a tam. Ano, říká že nejraději píše Tyriona a Aryu, ale minimálně v Tanci (v Aryině případě i v Hostině) to nebylo moc vidět.
  • @Everett_Young: Ale ví, co s ní,... Jon nám to už vyspoiloval na začátku Hry - bude šít celou noc a až roztaje sníh najdou její mrtvolu s jJehlou křečovitě sevřenou v ruce...
    No a teď chodí na kurz pro švadleny.
  • @Jay Přečti si znovu co jsem napsal. Ano, ví jaký má být její příběh, ale jelikož Píseň o čtyři díly natáhl, tak jí tam prostě musel nacpat nějakou vatovou výplň. Přeci jenom, je v chrámu jen pár měsíců. Za rok vojny taky vojáka nevycvičíš.

navíc, pokud vím, tak George slíbil manželce, že Aryu nezabije
  • JayJay
    upraveno 24. června 2015
    @Everett_Young: Jo, já to četl, jen si myslím, že ví co s ní, ten výcvik tam hraje roli,... jen jej nemusel tak trhat a mohl se na ní v jedné knize vyfláknout a do další dát víc jejích kapitol (ale to je o pocitu a myslím, že Tanec byl obecně "od všeho trochu, dohromady nic moc"). Kde vatoval úplně extrémně byl Tyrion... jeho kapitoly v Tanci mě těžce nebraly (byť Catelynin výstup na Eyrie zatím netrumflo nic).
    O tom spoileru nic nevím,... ale Martinovy postavy sliby porušují (bez rizika, že budou spát o suchém chlebu na gauči v obýváku), Martin může taky... :o)
    A vojáka v prostředí Písně vycvičíš i rychleji (Dunk 2),... jen ta kvalita pak.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    svoa00 napsal(a):

Žasnu nad tím přesvědčením, že tři hlavy draka znamenají tři Targaryeny, i když je to moc na ráně. Dvě z těch hlav můžou být jeho/její společníci. Jinak jste mi teda moc nepomohli, předpokládám totiž, že Arya nikoho na trůn vracet nebude =D

Vychádzam z wiki, tieto údaje by sa mi nechcelo pamätať.
    Aegon sa narodil 27BC, Visenya 28-29BC, Rhaenys 25-26BC. Keďže to asi funguje ako u nás pred naším letopočtom, kto má väčšie číslo narodenia je starší. To by značilo periódu Visenya 28BC, rok na to Aegon 27BC, rok na to Rhaenys 26BC.

Rhaegar mal dcéru Rhaenys (poťapkal jej to s menom, mal ju pomenovať Visenya), rok na to (píšu u nej 280AC a u Aegona 281AC - 282AC) Aegona a IMHo čakal že na rok sa mu narodí ďalšie dievčatko Visenya/Rhaenys a bude mať presne v takom poradí dobyvateľskú trojku a IMHO na to vzťahoval svoj výrok Drak musí mať tri hlavy.

Čiže veľa ľudí asi vychádza z tohto, hoci IMHO šlo len o Rhaegarove hrdinské sny.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.