Tak možná vám spraví chuť trochu italské produkce.
Romulus
Aneb legenda o založení Říma pojetá někde na pomezí realizmu a mystiky. Na čsfd padlo přirovnání ku knihám Bernarda Cornwella, což je autor, kterého jsem ještě nečetla, takže neposoudím. Ale mohu říct že první série z 2020 se mi líbila. Druhá vyšla tohto října, ale zatím jsem se k ní nedostala.
K vidění je život v kmenovém zřízení (i malá bunka spíš na úrovni doby kamenné), přežití v divočině a osamocení, ztráta i nalézání opory v bozích, rodinná pouta, pouta ukutá v nesnázích, stezka msty, znovuzrození, politická nejistota a nějaký ten převrat a spousta kompromisu, místy až nádech řecké tragedie, ve které věštbám nelze uniknout a člověka jeho volby doženou (no a je tam jedna stylizace, která mi připomněla Oedipa). Nejsem na tu dobu odborník, ale přišlo mi, že moderní perspektiva se do seriálu nijak moc nepromítala, že takoví nějací ti lidé mohli být. Líbilo se mi, jak na jedné straně nacházím přizpusobivou prohnanost odhodlanou přežít a na druhé odvážnou přímost, na jejímž imidži si pak Řím zakládal. Zamyšlení nad tím, co dĚlá krále králem a jak jeden prodĚlá proměnu z ustrašeného ztraceného hocha, na nĚkoho jistého si svou stezkou, schopností vybudovat cosi nové. Kluci jeden druhého učí pragmatizmu a odvaze (aneb liška potkala lva a Machiavelli sa muže tetelit blahem) a zjišťují jak se chopit příležitosti a získat podporu. Je to tak trocha coming of age.
Trochu jsem se rozhodla pohnout se seriálovými resty. Dokoukala jsem třetí sérii The Orville. Ten seriál mi bude vážně chybět. A rozkoukala jsem The Man in the High Castle. Mám před sebou závěrečnou epizodu první série a furt nevím, co si o tom mám myslet. Baví mě to sledovat, ale zatím tomu pořád něco chybí, aby mě to pořádně chytlo. Jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál.
Wednesday mi doporučovali nezávisle na sobě dva lidé, mám ji v hledáčku.
Co se Meghan a Harryho týče, jsem sice zvědavá, ale ne tolik, abych tenhle pár podporovala tím, že to budu sledovat :). Mimochodem: nové číslo časopisu Story jim věnuje poměrně dost pozornosti. Harryho mj. kritizují za to, že nesouhlasil se seriálem Koruna a vyjádřil přání, aby tvůrci nedošli v seriálu "až ke mě", ale pak stejné platformě dal práva na dokument o svém životě.
Na Poslední království jsem chvály slyšela už i dříve a je na seznamu.
Wedneasday se líbila i mně. K závĚru se začali kopit momenty, kde jsem si říkala "proč ta postava jen čeká, co se stane, místo aby konala?" a snaha o svádění ze stopy se dala ještĚ trochu učesat, ale rozhodnĚ to byl hodně povedený zábavný počin. Hlavní herečka obsazená skvěle.
Nu, nalejme si čistého nitrobenzenu. Ten hype okolo Wednesday je hlavně díky Jenně, která je v roli bouřkového mráčku naprosto k sežrání. Zbytek seriálu je spíše průměrný. Když v příští sezóně vymyslí i pár zajímavých vedlejších postav, přihodí více mysteriózna namísto otrěných digitálních oblud a přidají i scény ala strašidelný dům (Wednesday vs hororová klišé) tak by to mohlo být fajn ještě jednu řadu, než si z toho Netflix udělá Stranger Things v černobílé.
Tak jsem včera podlehla a pustili jsme si 1. díl Wednesday. Coby osobě vyrůstající na dvou filmech o Adamsových, vadil mi zarytý nihilismus hlavní hrdinky i Paxlex coby otloukánek. Především ale fakt, že Gomez tu není za elegána, ale za obludu.
Mně se Burtonovo pojetí Středy líbí...ona je chladná a odtažitá jen navenek, vzhledem k tomu co udělala pro Pugsleyho. Sakra, kde tak rychle sehnala ty piraně? Navíc Paint it black na cello je jedna z nejlepších věcí, kterou jsem letos slyšel
Škoda, že zbytek rodiny nedostal větší prostor, hlavně jiskření mezi Středou a matkou mělo docela potenciál.
Čisto teoreticky pomstiť brata vôbec nemusí byť otázka citov. Stačila by teritoriálnosť. A niekto je proste rád za dobrú zámienku hodiť po niekom pirane. Ale hej, mají tam pak později to posezení u rybníčku a tak, není jí lhostejný. Souhlas ohledně Paint it black.
Komentáře
https://www.serialzone.cz/clanek/15051-critics-choice-awards-2023-nominace/
Za mě naprostá ztráta času
Romulus
Aneb legenda o založení Říma pojetá někde na pomezí realizmu a mystiky. Na čsfd padlo přirovnání ku knihám Bernarda Cornwella, což je autor, kterého jsem ještě nečetla, takže neposoudím. Ale mohu říct že první série z 2020 se mi líbila. Druhá vyšla tohto října, ale zatím jsem se k ní nedostala.
K vidění je život v kmenovém zřízení (i malá bunka spíš na úrovni doby kamenné), přežití v divočině a osamocení, ztráta i nalézání opory v bozích, rodinná pouta, pouta ukutá v nesnázích, stezka msty, znovuzrození, politická nejistota a nějaký ten převrat a spousta kompromisu, místy až nádech řecké tragedie, ve které věštbám nelze uniknout a člověka jeho volby doženou (no a je tam jedna stylizace, která mi připomněla Oedipa).
Nejsem na tu dobu odborník, ale přišlo mi, že moderní perspektiva se do seriálu nijak moc nepromítala, že takoví nějací ti lidé mohli být.
Líbilo se mi, jak na jedné straně nacházím přizpusobivou prohnanost odhodlanou přežít a na druhé odvážnou přímost, na jejímž imidži si pak Řím zakládal. Zamyšlení nad tím, co dĚlá krále králem a jak jeden prodĚlá proměnu z ustrašeného ztraceného hocha, na nĚkoho jistého si svou stezkou, schopností vybudovat cosi nové. Kluci jeden druhého učí pragmatizmu a odvaze (aneb liška potkala lva a Machiavelli sa muže tetelit blahem) a zjišťují jak se chopit příležitosti a získat podporu. Je to tak trocha coming of age.
Dokoukala jsem třetí sérii The Orville. Ten seriál mi bude vážně chybět.
A rozkoukala jsem The Man in the High Castle. Mám před sebou závěrečnou epizodu první série a furt nevím, co si o tom mám myslet. Baví mě to sledovat, ale zatím tomu pořád něco chybí, aby mě to pořádně chytlo. Jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál.
Co se Meghan a Harryho týče, jsem sice zvědavá, ale ne tolik, abych tenhle pár podporovala tím, že to budu sledovat :). Mimochodem: nové číslo časopisu Story jim věnuje poměrně dost pozornosti. Harryho mj. kritizují za to, že nesouhlasil se seriálem Koruna a vyjádřil přání, aby tvůrci nedošli v seriálu "až ke mě", ale pak stejné platformě dal práva na dokument o svém životě.
Wedneasday se líbila i mně. K závĚru se začali kopit momenty, kde jsem si říkala "proč ta postava jen čeká, co se stane, místo aby konala?" a snaha o svádění ze stopy se dala ještĚ trochu učesat, ale rozhodnĚ to byl hodně povedený zábavný počin. Hlavní herečka obsazená skvěle.
https://www.serialzone.cz/serial/pycha-a-predsudek/
https://www.csfd.cz/film/292391-peklo-na-kolesach/recenze/
Škoda, že zbytek rodiny nedostal větší prostor, hlavně jiskření mezi Středou a matkou mělo docela potenciál.
Souhlas ohledně Paint it black.