Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
A co desítky tisíc účastníků zahrnaičního i domácího odboje?To jsou podle tebe hňupové,kteří nám tady kazili klid?
Nemám nic proti tomu že naši letci a jiní vojáci bojovali tak jak bojovali. Ale jsem rád že nebojovali přímo český stát proti německu. Takle ikdyž jsme se stali "vazalem" tak tu spolu se švýcarskem (ikdyž tam výrazně víc) byl takovej středoevropskej "mírovej" prostor za což mohli bejt naši lidi vděčný. Já teda osobně bych si vybral radši mír, ikdyž s částečnou ztrátou svobody, než jít do války ve který nemáš šanci vyhrát a s vědomím že když prohraješ tak buď příjdeš o život nebo přinejlepším o svobodu celou.
Ale každopádně jsem rád,že jsem takhle volit nemusel a doufám,že nikdy muset nebudu..
to Thule: Jistěk tomu existuje nějaká literatura (Heidrich měl pronést úvahu na téma Čechy a jejich obyvatelé). Nebo se nauč německy a prostuduj příslušné archivní materiály.
Boj? S nacionalistickými Slováky (nekomentuju, jestli k tomu neměli důvod) a dlouhodobě nepřátelskými Poláky a Maďary v zádech, s pomocí jen od Malé dohody (pokud by to fungovalo), spojeneckou smlouvou se Stalinem (na nic), zato proti Německu přinejmenším politicky podporovanému Anglií a Francií? Bez šance - jen by byl zničený průmysl a města (Varšavě a Rotterdamu taky nic nepomohlo) a vyplundrován venkov. Thermopyly smysl měly (krytí ústupu armády), Masada nebo statečnost maloasijských Lyků, kteří zapálili svá města a vrhli se v sebevražedném útoku na postupující perské armády, ne. Pro hloupou, nadutou pýchu ("Čest národa nade vše!") nějak nemám pochopení. Koneckonců, protektorát si nevedl tak špatně - jinak by nám sem "spokojený" Führer asi neposlal Heidricha udělat pořádek a dovést zdejší situaci na vhodnou kolej.
Mě jen pořád nejde do hlavy, proč slovani měli být buď vyvražděni nebo posláni na sibiř, když jich tisíce bojovalo ve wehrmachtu a i nemalej počet v elitních rasově čistých oddílech SS?
Ale díky za typ. Na tu knížku se kouknu
K tomu běžnému textu: a přesně o tom celou dobu mluvím :)). V komentářích nikdo neřeší epický vs velkolepý, fleet vs flotila. Tak jako nikdo neřeší správnou typografii (komu se chce hledat unicode reprezentaci pro správnou pomlčku).
Dobrá, s debatou taky končím, nikam nevede.. doufám, že to co jsem původně chtěl říct je jasné :).
Naproti tomu flotila (z anglického flotilla - převzato ze španělštiny) je uskupení malých lodí velikosti torpédoborce a menší zpravidla eskortního určení, k doprovodu konvojů apod.
Vedle toho existují tzv. task forces neboli operační svazy, což jsou uskupení lodí operujících s nějakým konkrétním úkolem - např. americké síly v bitvě u Midway se skládaly z 16. a 17. operačního svazu. Takový svaz je tvořen obvykle několika velkými loděmi, především bitevními nebo letadlovými, a dalšími loděmi seskupenými kolem těchto lodí k jejich ochraně.
Jinými slovy, v tomto případě bych hlasoval pro intuitivní chápání, jak jsi psal výše..
Jinak když už jsme OT, tak lidé nejen že implikaci často obracejí (a de facto ji tak zaměňují s ekvivalencí), ale rádi ji používají k "důkazu" B, aniž by ukázali, že platí A. Z nesmyslu samozřejmě může plynout cokoliv. Jak z manuálu začínajícího politika :-)