!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1213214216218219243

Komentáře

• JayJay
    upraveno 16. května 2016
    @Achileus: A co v tom dopise bylo? Že si maj dát na Lannistery bacha, že jsou to hajzlové k pohledání... No týýbrďo, napsat pravdu, to je provinění jak stehno (A ano, v tom je vinen). :o)
    Otrávit jej by nebyla "Hnusná vražda"? :o) Mimochodem, zde vinu krom Tywina nese i Roose, Frey... a taky Standa s rudou děvkou - Malíček ani v nejmenším.
  • @Achileus Možná jsem něco přehlídl, ale vždyť to o tom státotvorném činu píše v souvislosti s Joffem, ne Robbem. V tom s Jayem naprostou souhlasím! :-D
  • Mimochodem, otázka není, proč Varys a Mopatis drželi Aegona odděleně, ale proč drželi Vis a Dany pohromadě... a jak je možné, že je udrželi od Rebelie v tajnosti.
    A ne, Malíčka nepíše GRRM tak aby mu odpovídal, Malíček je psán tak, aby byl takový, kterým by GRRM chtěl být. :o)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 16. května 2016
    Jay napsal(a):

@Achileus: A co v tom dopise bylo? Že si maj dát na Lannistery bacha, že jsou to hajzlové k pohledání... No týýbrďo, napsat pravdu, to je provinění jak stehno (A ano, v tom je vinen). :o)

Takže Malíček tam napísal pravdu?
    Hra o tróny

,,Lysa píše, že Jon Arryn byl zavražděn."
    Jeho prsty na její paži ztuhly. ,,Kým?"
    ,,Lannistery," odpověděla. ,,Královnou."
    Búrka mečov

,,...A poslala jsem Catelyn dopis, ve kterém jsem jí napsala, že mého manžela zabili Lannisterové, přesně tak jak jsi řekl....
    No týýbrďo, to mi je ale pravda! :o) :^)
  • @Gepeto: No, tak si to možná špatně pamatuji (on už to je nějaký rok),... já vycházel z toho, jak to interpretovala Lysa coby autorka dopisu - Cat, psala jsem ti, že si na Lannistery máte dát pozor, ne že mi sem máš jednoho z nich přivést.
    Ani nevím, jestli přesné znění dopisu v knize zaznělo :o) - a i kdyby, tak jsi dokázal, že Malíček o přesném znění dopisu neměl v době odeslání tušení - ono je otázkou, co Lyse řekl, jak si to Lysa vyložila a jak si její písemný výklad vyložila Cat... :o)
    Nicméně Jona Arryna zavraždila Lysa (kvůli lásce k Malíčkovi a lze se důvodně domnívat, že za jeho pomoci), dopis napsala Lysa. Ani z jedno z toho ovšem nebylo příčinou války, kterou by šlo Malíčkovi vyčítat... Trochu bych to připodobnil k seriálu Letecké katastrofy - tam taky začínají tím, že většinou jde o řadu pochybení a nesprávně vyložených signálů. Od vraždy Arryna k Válce vedlo tolik kroků, jako vinit výrobce obuvi, že kavárník uklouzl a proto řídící letového provozu neměl své ranní kafe v obvyklý čas a nebyl proto "ve své kůži"...
    Jay napsal(a):

Ani nevím, jestli přesné znění dopisu v knize zaznělo :o) - a i kdyby, tak jsi dokázal, že Malíček o přesném znění dopisu neměl v době odeslání tušení - ono je otázkou, co Lyse řekl, jak si to Lysa vyložila a jak si její písemný výklad vyložila Cat... :o)

Teraz sa snažíš z toho vycúvať, ale proste si napísal nepravdu, žiadne varenie z vody to nezmení.
    Schválne som ti citoval Búrku práve preto, že Lysa tam spomína, že obvinila Lannisterov tak, ako to Malíček nakázal. Následne dokonca obdivuje jeho chytrosť.

Ale samozrejme, sestry Tullyové majú nejaký typ špeciálneho čítania s neporozumením a Malíček je v tom absolútne nevinne.

• @Gepeto: No, tak postupně, "dopis" nebyl jako první zmíněný mnou:
    @Jay Ten dopis co donutil napsat Lysu? Kdyby to neudělal, tak Ned by se nikdy Pobočníkem nestal Takže zároveň má vinu i na jeho smrti
    Ano, reagoval jsem unáhleně, přesně podle toho, co jsem si vzpomněl (rozhovor Cat-Lysa)... a ještě s otazníkem. Nicméně jsem přesvědčen, že něco v tom smyslu, že si mají na Lannistery dát bacha (dle Lysiných slov) tam zaznělo a to je pravda. Jestli tam bylo něco vysloveně o obvinění, že zavraždili Jona ... Cat to tak určitě četla (podle citace, kterou píšeš), z rozhovoru Cat Lysa jsem měl pocit, že ne, že Lysa "jen naznačila", podle tvé druhé citace "spíše ano". Jsem člověk omylný. Nepopírám Malíčkovu účast na vraždě Arryna, popírám předně, že dopis vedl k tomu, že Ned "nabízený" post vzal (v tom měl víc prsty Robert tím, že mu jej "nabídl") a popírám, že samotný fakt, že Ned vzal post pobočníka nevyhnutelně vedlo k válce (protože to by musel být obviněn Ned, protože válku způsobil svojí blbostí - kdyby podpořil Renlyho s Tyrrely, mohl si s Lannisterý vytřít... třeba vězení... A už vůbec nechápu, proč do jámy lvové tahal dcery, když "(byť myslně) věděl", že královnina strana se neštítí vraždy...).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aviv napsal(a):

No vidím to tak, že si pekne potajme piekli Aegona a tuhľa na dvere zaklopú súrodenci, o ktorých sa tak nejak verejne vie, že existujú. Príležitosť, ktorá sa neodmieta. Neboli esom, boli len náhlym vylepšením, žolíkom, s ktorým možno hocičo urobiť.

Skoro. Jen Illyrio našel a oslovil Viserye a Daenerys sám. Sám je k sobě pozval, hostil je, obdarovával je. Sám aktivně domluvil svatbu Daenerys a Droga kvůli získání armády pro Viseryse.

• SagartSagart Amo ergo sum
    @Nevada Tudíž chcete říci, že si Mopatis připravoval vlastního syna (či co je Aegon zač), pak pozval Vyseryse a Daenerys, aby pomocí nich sehnal armádu žhavejch koňáků a pak je poslal do WestErosu, který by dobyli a pak už by ho dorazil Aegon, který by si vzal Daenerys, Ariane, nebo nějakou Jinou. Budiž proč ne...

Nicméně, pokud by dyžtak byl (nebo klidně i nebyl) zavražděný Aegon falešný, jak mohl Hora vědět, že mu má rozmlátit hlavu. To si řekl něco typu: "Tak to přece nejni on, to mu tu držku musim rozmlátit, aby to kápo Tywin nepoznal." Respektive, proč mu vlastně tu držku ničil, když ne hlavu jeho sestřičky. Jen proto, aby připravil Varysovi půdu pro malou lež???
    Už se v tom dost nípu, co? :D
    Možno Illyrio iba Dany a Viserysa chcel vykrmiť, aby ich zjedol, ale mu to nevyšlo :D
  • @Sagart Já bych řekl že Horu prostě baví mačkat lidem hlavy...
    @sfik Pochopitelně, nicméně ze tří lidí rozmáčkl hlavu jen jednomu a jak na potvoru tomu, u něhož to Varys potřeboval...
    Náhoda??

pochopitelně :D
    upraveno 16. května 2016
    Ne, to, že Hora zavraždil malého Aegona takovým způsobem, byl odrazový bod, který využili Varys a Mopatis, aby upředli plán "dosadíme našeho chlapce na trůn v Západozemí". (IMHO, samozřejmě)

Mimochodem, víte, že i tenhle způsob zabití dědice trůnu má předlohu ve skutečné historii?
  • @Nevada Rozmáčknutí hlavy? Kterému chudákovi se to přihodilo?
    Nebo ještě lépe. Zase jsou (ty hlavní) teorie dvě:
    - Varys pracuje pro Targareyny - ví, že Tywin nepřijel na zdvořilostní návštěvu, počítá s tím, že maličký Aegon bude určitě zabit a tak vymění chlapce. Jestli bude mrtvolka k poznání nebo ne, to nehraje roli. Dítěti bylo něco přes rok a málokdo z přeživších pak věděl, jak skutečně vypadal a byl by mrtvolku schopen identifikovat. Horův čin je pak jen příjemný bonus. Skutečného Aegona propašuje přes moře ke svému příteli, který se postará o jeho výchovu s nadějí, že ho jednou dosadí na trůn, který mu patří a bude to super kšeft.
    - Varys využije situace, kdy je malý Aegon surově zabit, a protože se jeho dávnému příteli krátce poté narodil syn, který měl valyrijské rysy, tak začali kout plán na jeho dosazení na trůn v Západozemí, z čehož by byl prima kšeft.
    @Nevada Jop, toto se mi líbí. Nicméně k té druhé jsi měla dodat, že Varys a Mopatis jsou potomci Blackfyrů a bylo by to top :D
    Řešilo se tady někde, jak by kniha vypadala jako trilogie (ano, vím, že mArtin zveřejnil část svých původních plánů, nicméně, by mě zajímal názor čtenářů :) )
    @Terezička
    "Tam přitrhl proti Theodorikovi Theodebert se Sasy, Durynky a jinými národy zpoza Rýna a se všemi, které mohl shromáždit, a podruhé tu vzplanula bitva. (...) S pomocí boží porazil Theodorik Theodeberta a jeho armádu rozsekal na kusy od Tolbiaku až po Kolín. Theodorik zaplavil zemi vojáky a téhož dne se zmocnil Theodebertova pokladu (...) Theodebert byl odveden v řetězech do Chalonsu. I jeho mladý syn jménem Merovej byl z Theodorikova rozkazu zajat; jeden voják ho popadl za nohy a udeřil s ním o kámen a on tak s mozkem rozbitým na kaši vypustil duši."
    (Úryvek z knihy Jiřího Kovaříka Válka královen, příběhy francouzských dějin.)
    Sagart napsal(a):

Jop, toto se mi líbí. Nicméně k té druhé jsi měla dodat, že Varys a Mopatis jsou potomci Blackfyrů a bylo by to top :D
    Řešilo se tady někde, jak by kniha vypadala jako trilogie (ano, vím, že mArtin zveřejnil část svých původních plánů, nicméně, by mě zajímal názor čtenářů :) )

Mopatis ne. Jen Varys a jeho sestra, Mopatisova zesnulá manželka. A pochopitelně potomci po přeslici ;)
  • @Sagart no Martin spomínal, že ak by to bola len trilógia tak
    1. postavy, ktoré by určite prežili by boli Jon, Tyrion, Arya, Dany a Bran (z čoho ja osobne usudzujem, že zrejme prežijú aj terajšiu, sedemdielnu ságu)
    2. majster plánoval, že by sa Arya a Jon do seba zaľúbili (ešte šťastie, že to neurobil, jeden incestný párik je viac než dosť)
    3. Sansa sa mala vydať za Joffa, tuším že s ním mala mať aj dieťa a neskôr to mala oľutovať (opakujem sa, ale chvalabohu GRRM zmenil plány)

Dlhšie som sa tu už nevyjadrovala, ale súhlasím zo všeobecnou mienkou, že Aegon nie je Aegon a je skôr Blackfyre. A tiež si myslím, že je to Ilyriov syn.
  • Taky jsem četla, jak to původně plánoval, a měla jsem z toho jediný dojem: Pane bože, díky za to, že to důkladně překopal! :applause:
  • No určite je lepšie, že je sága taká aká je, ale na druhej strane si myslím, že to už príliš naťahuje, a nemôžem sa zbaviť pocitu, že táto sedemdielna trilógia sa dočká aj ôsmeho pokračovania :-)
  • K tomu bodu č. 2: Sice si nedovedu představit, že by zapomněli na to, že spolu vyrůstali jako sourozenci, ale pokud by se potvrdila teorie Jon = L+R, tak by byli jen bratranec a sestřenice, což už tak hrozné jako bratr a sestra (na nikoho neukazuju) není, a to ani v našem právním řádě. Divné to nicméně je nadále. Ale nějak si je nedovedu představit spolu.
  • George to tuším plánoval ako lásku medzi súrodencami a vraj z toho mali mali mať výčitky svedomia alebo tak :-k
  • Achileus napsal(a):

@Jay Ten dopis co donutil napsat Lysu? Kdyby to neudělal, tak Ned by se nikdy Pobočníkem nestal Takže zároveň má vinu i na jeho smrti

Rudá svatba byla hnusná vražda, k zabití Robba mohli zvolit jinou metodu, třeba ho otrávit. Nechápu jak to někdo může považovat za státu prospěšný čin, že by trochu divný morální žebříček?

A ako sa líši otrávenie od hnusnej vraždy?
  • Jay napsal(a):

Malíčkovi advokáta? Jako by to potřebovat... :o) Taková čistá duše.
    - Vyvolat válku? - Jasně nevinen - Lannisterové byli svině dávno před Malíčkem, což se ukázalo už za popravy Lady. Kauza s dýkou - co měl dělat? Tu krásnou dýku, kterou se někdo pokusil odkrouhnout tvého syna vyhrál tvůj drahý kamarád král Robert... Jo, to by určitě zklidnilo vztahy. Válku vyvolal Tywin, tím, že vyslal Horu plenit. Naopak Malíček pouze stál v opozici proti Stannisovi, protože jej nepovažuje za vhodného kandidáta (já taky ne, a pro říši by byl nepřijatelný už kvůli náboženství...)
    - Nedova smrt? - Samozřejmě nevinen - Nedovi několikrát řekl, že mu nemá důvěřovat, že dosazení Stannise je blbost a že s tím nesouhlasí. Robertova smrt ke krveprolití směřovala tak jako tak (pomiňme, že Roberta zabili Lannisteři a ten kdo zfalšoval závěť byl čestný Ned), on si akorát vybral stranu, Neda jen nechal uvěznit, za Nedovu smrt nese vinu Joff
    - Smrt Cat - ... no, o tom nejspíše ani nevěděl, vinu nese Tywin (a tady se zastanu i Tywina - o co je lepší zabít tisíce v poli, než pár tuctů na hostině - válku ukončil)?
    - Smrt Joffa - Ochrana Sansy a to nejstátotvornější, co se mohlo stát :o)
    - Smrt Dontose - Ochrana Sansy
    - Smrt Lysy - Ochrana Sansy
    Ohledně Sansy si můžete myslet co chcete, ale důkaz není. :o)
    Každopádně "plnoletost" a věkový rozdíl se "v té době" hodnotila jinak - Lyanna a Lysa jsou jasný důkaz (a pro koho ne, tak Sansa je formálně provdaná a Tyrion taky není nejmladší... 27)
    (Sansa 14, Malíček 32; Lysa vs Arryn rozdíl nejméně 40 let)
    A zatím mu nelze dokázat, že se o ní nestará jako o vlastní... - vzhledem k tomu jaké má postavení, tak jí možná chce jako nástupce, byť nejsou pokrevně spřízněni... osobně přiznávám, že to že ji chce dobře provdat mě upřímně překvapuje, spíše jsem čekal, že ji chce mít jako Lady Littlefinger. Nicméně z tohoto vychází čistý jako lilie...
    ... plus mu samozřejmě hraje do ruky fakt, že drží Údolí mimo konflikt.
    :twisted:
    No jo, no jo. A nesmíme zapomenout, jaký finanční mág to je a jak vysoké příjmy pro Královo přístaviště zaobstaral. Je podporovateľom šikovných ľudí bez titulu, ktorí sú ochotní podnikať a to je predsa skvelé pre tých ľudí i kráľovstvo. A od jeho drobného poddanstva na Prstoch sme nepočuli jediného krivého slova na svojho pána. Taktiež bolo od neho veľmi milé, že hoci ľúbil Cat, bol tu pre doň beznádejne zaľúbenú Lysu, až kým sa chudinka nedostala do stavu, kedy bol výlet mesačnými dverami vlastne milosrdná smrť. Zrejme mal pre jej unrequited love pochopenie, keďže sám je obeťou tohto neduhu. Vidíte, aký úžasný človek to je? :twisted:
  • @Aviv: Na to už jsem se ptal v prvním příspěvku strany 216: "Otrávit jej by nebyla "Hnusná vražda"? :o)" Odpověď Od @Achileus nepřišla...
    @Aviv: Tak tak, hajzl a prospěchář k pohledání to sice je, ale využití nabídnuté příležitosti a schopnost vytřískat za všeho špatného to nejlepší (pro sebe) je prostě jen extrémní sobeckost, na psychopaty máme v Sáze mnohem lepší kandidáty (z fleku vím minimálně čtyři a v záloze další tucty :o)).
  • Katrina napsal(a):

George to tuším plánoval ako lásku medzi súrodencami a vraj z toho mali mali mať výčitky svedomia alebo tak :-k

A ešte sa tam mal pripliesť Tyrion.
  • Jay napsal(a):

@Aviv: Na to už jsem se ptal v prvním příspěvku strany 216: "Otrávit jej by nebyla "Hnusná vražda"? :o)" Odpověď Od @Achileus nepřišla...
    @Aviv: Tak tak, hajzl a prospěchář k pohledání to sice je, ale využití nabídnuté příležitosti a schopnost vytřískat za všeho špatného to nejlepší (pro sebe) je prostě jen extrémní sobeckost, na psychopaty máme v Sáze mnohem lepší kandidáty (z fleku vím minimálně čtyři a v záloze další tucty :o)).

Mám taký pocit, že pre neskorú nočnú hodinu som si nevšimla, že tam je ďalšia stránočka komentárov.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Aviv Proč by to bylo lepší? Všichni by si na ně neukazovali prstem jako na hnusné vrahy. Ušetřilo by se pár stovek životů. V Říčních krajinách by nestrašila Stoneheart
  • @Achileus aj keď niekoho otráviš je to vražda, síce decentnejšia než to, čo bolo na RW, ale aj tak.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.